Klart för ”Magda” – väljs nästa vecka

V måste gå ihop med SD, M, KD och L för att stoppa henne

Mattan ligger utrullad för Magdalena Andersson.

I nästa vecka väljs hon till Sveriges första kvinnliga statsminister.

Den enda som kan stoppa henne är Nooshi Dadgostar (V) som i så fall måste göra gemensam sak med Ulf Kristersson (M).

Förhandlingarna mellan regeringen och Centern pågick in i det sista.

Med uppgörelsen om äganderätten till skogen och bebyggelse av stränder försvann det största hindret för Magdalena Andersson (S) att bli vald till ny statsminister efter Stefan Löfven som entledigades från posten under onsdagen.

Magdalena Andersson gratuleras av Stefan Löfven i samband med att hon tog över ordförandeposten.

I valet av statsminister tillämpar Sverige så kallad negativ parlamentarism. Det gäller inte att få flest röster. Det gäller att inte få en majoritet emot sig.

Kort sagt: en statsministerkandidat som får noll röster kan bli vald. Men inte den som får 175 röster eller fler emot sig.

De fyra partier som vill ha moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister representerar 174 röster. Förutsatt att alla ledamöter är på plats och att alla röstar som de ska är motståndet alltså inte tillräckligt.

Men det finns ett frågetecken – även om det är svagt. Det handlar om Vänsterpartiet och Nooshi Dadgostars krav att bli sedda. Eller värderade, kanske man ska säga.

Men innan vi återkommer till det så fortsätter jag med lite mandatexercis.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommer att rösta för Magdalena Andersson. Det är 116 röster för henne men fortfarande bara 174 emot.

Den politiska vilden, tidigare vänsterpartisten Amineh Kakabaveh, kommer också att rösta för har hon sagt. 117 för ”Magda”, 174 emot. Ändrar sig Kakabaveh till att lägga ner rösten spelar det ingen roll. Det är fortfarande bara 174 emot.

Centern har efter uppgörelsen om skogen och stränderna bestämt sig för att lägga ner sina röster i statsministeromröstningen. De accepterar Magdalena Andersson som regeringschef. 117 för, 31 nerlagda och 174 emot.

Vänsterpartiet kan inte ändra på maktbalansen med mindre än att de röstar emot Magdalena Andersson som statsminister.

Lägger de ner sina röster blir Magdalena Andersson statsminister. 117 för, 58 nedlagda och 174 emot.

Röstar V för Magdalena Andersson blir hon också vald. 144 röster för Andersson, 31 nerlagda och 174 emot.

Slår sig Vänsterpartiet och Nooshi Dadgostar samman med högeroppositionen M, KD, L och SD blir Magdalena Andersson däremot inte vald. Då blir det 117 röster för, 31 nerlagda och 201 röster emot.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar.

Är Nooshi Dadgostar beredd att gå i armkrok med Jimmie Åkeson för att rösta nej till den som skulle kunna bli Sveriges första kvinnliga statsminister? Skulle inte tro det.

Vilken trovärdighet skulle Dadgostar ha efter en sådan manöver? Inte särskilt hög skulle jag säga.

Avgående statsminister Stefan Löfvens avmätta, för att inte säga direkt kallsinniga, ton mot Vänsterpartiet under presskonferensen efter hans besök hos talmannen i dag tyder på att han också räknat mandat. Socialdemokraterna är inte rädda för Nooshi Dadgostars kravlista.

Först krävde hon att lagstiftningen runt lagen om anställningsskydd, las, skulle skjutas upp till efter valet. Men under onsdagen gjorde resterande delar av LO upp med arbetsgivarna i den frågan. Frågan är därför avförd från bordet eftersom praktiskt taget hela arbetsmarknaden sagt ja. Trots att V inte tyckte att de borde göra det.

Skogen och stränderna som Dadgostar tog upp förra veckan är också struket från dagordningen.

Därutöver har hon i sin kravkanonad tagit upp pensionerna. De är sedan början av 1990-talet främst en fråga för pensionsarbetsgruppen där förändringarna görs. Där sitter inte V med.

Slutligen har hon aktualiserat sjukförsäkringen. Det är åtminstone en fråga för riksdagen. Och har inte strukits från dagordningen.

Men Nooshi Dadgostars förhandlingsposition är alltså ytterst svag. Det hon i praktiken kan åstadkomma är att fälla Magdalena Andersson tillsammans med en statsministerkandidat som hon säger nej till – Ulf Kristersson. En valvinnare? Nej.

Min prognos är att riksdagen under nästa vecka kommer att godkänna Andersson som statsminister. Men vägen dit kommer att ackompanjeras av larm, hornstötar och annat ovidkommande buller från Vänsterpartiet.

Betyder det att Magdalena Andersson kommer behandla V snäsigt och otrevligt? Inte alls. Hon kommer vara artig och belevad. Men påminna om var skåpet står.

Omröstningen om statsministern kommer sannolikt äga rum i riksdagen nästa vecka. Nästa prövning för Socialdemokraterna är omröstningen om budgeten.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.