En varningsklocka för Joe Biden

Varningsklockorna ringer för demokraterna och president Joe Biden efter förlusten i guvernörsvalet i Virginia. På dagen ett år efter vinsten i presidentvalet.

Men Virginia sätter också frågetecken för Trumps fortsatta dominans över sitt parti.

I presidentvalet vann Joe Biden delstaten Virginia med tio procentenheter över Donald Trump. Ett år senare ser det politiska landskapet helt annorlunda ut. Demokraternas kandidat Terry McAuliffe förlorade klart mot republikanernas Glenn Youngkin.

Förlusten är extra smärtsam eftersom Joe Biden gjorde två framträdanden i valkampanjen för att hjälpa McAuliffe. Ett antal andra namnkunniga demokrater gjorde samma sak.

Att partiet ändå förlorade sänder kalla kårar utefter ledningens rygg inför mellanårsvalet nästa år. Om inte Biden och demokraterna lyckas vända utvecklingen är risken uppenbar att partiet förlorar sin majoritet i både senaten och representanthuset.

Demokraternas kandidat Terry McAuliffe förlorade guvernörsvalet i Virginia.

Enligt New York Times har ett republikanskt opinionsinstitutet räknat ut att om svängningen på tio procentenheter skulle appliceras på hela landet vinner republikanerna 38 nya platser i representanthuset 2022.

Då blir det inte bara knepigare för Joe Biden att få igenom sina politiska reformer. Det blir också svårare för partiet att vinna presidentvalet 2024 oavsett om det är Biden eller någon annan som blir partiets kandidat.

Demokraterna förlorade i Virginia därför att republikanerna lyckades få sina väljare att gå till vallokalerna i betydligt större skaror än tidigare. De gjorde det inte bara för att de gillade Youngkin utan framförallt för att de med sin röst ville protestera mot Joe Biden och hans politik.

”Varningsklockorna ringer för demokraterna och president Joe Biden efter förlusten i guvernörsvalet i Virginia”, skriver Wolfgang Hansson.

Om valet var en svår motgång för Joe Biden var det också en tankeställare för ex-presidenten Donald Trump som försöker behålla sitt järngrepp om partiet.

Svår balansakt

Glenn Youngkin seger kom inte tack vare Trump. Den kom för att Youngkin lyckades balansera på en vass knivsegg. I primärvalen när republikanerna skulle utse sin kandidat hyllade han Trump. I själva valrörelsen nämnde han sällan Trump i sina valtal men tog inte heller avstånd från ex-presidentens påstående om att valfusk snuvade honom på presidentposten 2020.

Republikanernas Glenn Youngkin segertalar i Virginia.

Youngkin lyckades få Trumpanhängarnas röster men även röster från de republikaner som helst vill se att fastighetsmiljardären lämnar partiet och absolut inte försöker göra comeback 2024.

Det väcker hopp för de republikanska kandidater som vill försöka bli valda till kongressen och viktiga poster i delstaterna utan att tvingas gå i Donald Trumps ledband. Möjligen har republikanerna hittat en formel för att vinna tillbaka mittenväljarna utan att stöta bort Trumpanhängarna.

Nu ska man inte dra alltför långtgående slutsatser av ett enda delstatsval. Situationen i Virginia är väldigt annorlunda mot delstater där republikanerna är dominerande parti. Och bara för att Youngkin lyckades pricka rätt i balansgången om Trump är det inte säkert att andra republikaner klarar samma sak.

Ex-presidenten hade lite svårt att hantera Youngkins seger eftersom han själv aldrig reste till Virginia för att stötta hans kampanj. Något som sannolikt var en fördel för Youngkin. Trump hade riskerat att stöta bort de moderata republikanerna.

Slicka Trumps skor

I sina gratulationer till segern tackade Trump uttryckligen sina kärnväljare snarare än att hylla Youngkin.

– Jag vill tacka min bas för att ni kom ut i stora skaror och röstade på Glenn Youngkin, skriver han i ett uttalande. Utan er hade han inte ens varit i närheten av att vinna.

Ex-presidenten Donald Trump.

Med andra ord; i Trumps ögon är det honom Youngkin ska tacka för segern.
Men han måste ändå vara lite orolig för att en republikan lyckades bli vald utan att slicka Trumps skor.

Fast det är långt kvar innan någon republikan lyckas bli vald genom att ta direkt avstånd från Trump.

Så sammantaget har Biden betydligt mer att oroa sig för än Trump.