Lambertz advokat använder redan kvinnans bakgrund

Kvinnan som säger att hon blev våldtagen av Göran Lambertz är åtalad för förtal och har anmält andra män för sexbrott.

En bakgrund som mycket väl kan vara oväsentlig i sammanhanget, men som givetvis kommer att utnyttjas av försvaret.

Det har nog inte undgått många att en person som i tidningar, radio och tv har gått under benämningen toppjuristen i torsdags häktades av Uppsala tingsrätt som på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt.

I dag valde Göran Lambertz genom sin advokat att träda fram och berätta att det är han som sitter inlåst i en liten cell.

Pressen har ibland en tendens att blåsa upp betydelse och kändisskap hos personer som hamnat i blåsväder, landslagsstjärnan som åkt fast för rattfylla visar sig vara en innebandyspelare få har hört talas om, men den misstänktes position har knappats överdrivits i detta fall.

Som före detta justitiekansler och justitieråd i Högsta domstolen har Lambertz i årtionden tillhört den juridiska och samhälleliga eliten.

Det har i dag också blivit känt att kvinnan som säger att hon på julafton utsattes för ett övergrepp tidigare har befunnit sig i liknande juridiska situationer som denna.

För några år sedan anmälde hon en man för våldtäkt. När utredningen lades ner gick hon ut i sociala medier och berättade om ett övergrepp som hon hävdade skedde under tortyrliknande former.

Kvinnan har åtalats för förtal och huvudförhandling ska hållas nästa månad.

Dessutom har hon anmält ytterligare en våldtäkt. Mannen dömdes i tingsrätten till fängelse, men friades i hovrätten.

Betyder denna bakgrund någonting i det aktuella fallet?

Ja, tveklöst. I varje fall i så måtto att Lambertz advokat, Ola Salomonson, kommer att använda sig av den.

Faktum är att han redan gör det.

– Jag vet att målsäganden varit inblandad i åtminstone tre utredningar gällande våldtäkt på fyra år och det är anmärkningsvärt och ger skäl att tänka efter lite, sa Salomonsson till Aftonbladet för några timmar sedan.

En antydan så god som någon om hur försvaret kan tänkas se ut om misstankarna leder till åtal.

Om uppgifterna kommer att få någon betydelse för utgången av målet är dock en annan fråga. En fråga som är omöjlig att besvara än så länge.

En människa som har utsatts för ett övergrepp kan givetvis drabbas av ytterligare ett. Det finns rent av forskning som tyder på att risken ökar för en person som en gång har drabbats.

Och att kvinnan är åtalad för förtal är inte samma sak som att hon är misstänkt för att ha ljugit om en våldtäkt. Det är i alla händelser inte en omständighet som tyder på att hon ljuger om Lambertz.

Låt oss inte glömma att juristen häktades på den starkare misstankegraden, sannolika skäl, trots att tingsrätten med all sannolikhet kände till att åtal för förtal är väckt.

Det var nämligen utredningen som ligger till grund för det åtalet som gjorde att kvinnan sökte kontakt med Lambertz och det skulle förvåna mycket om den misstänkte och dennes advokat inte informerade rätten om detta under häktningsförhandlingen.

Dessutom har Svea hovrätt kommit till samma slutsats som tingsrätten och fastställt häktningen.

Att en man friats för våldtäkt hade kunnat vara intressant i sammanhanget om hovrätten fann skäl att ifrågasätta kvinnans trovärdighet. Men så är inte fallet.

Följande är dock inte oväsentligt: mitt försök till analys är magert, vilket i sin tur beror på att jag inte vet särskilt mycket om innehållet i den pågående utredningen.

Möjligen kommer åklagare Annika Bokefors att lägga ner utredningen i stället för att väcka åtal. Möjligen ligger i händelse av ett sådant beslut dagens avslöjanden i den vågskål som tippade över.

Jag skrev efter häktningsförhandlingen att vi måste hålla två tankar i huvudet samtidigt:

En människa som säger sig ha blivit utsatt för ett övergrepp ska tas på allvar. Och en människa som anklagas för ett övergrepp ska anses vara oskyldig tills motsatsen är bevisad.

Två tankar som vi tills vidare bör fortsätta att hålla vid liv.