Rekordstort gap mellan Andersson och Kristersson

Ras för Dadgostar i Aftonbladet/Demoskop

Gapet i förtroendet mellan oppositionsledaren Magdalena Andersson och statsminister Ulf Kristersson har ökat ytterligare.

Det är nu rekordstort, hela 20 procentenheter enligt Aftonbladet/Demoskop.

Men för Nooshi Dadgostar störtdyker förtroendet.

Regeringen, som tillträdde för snart tre månader sedan, har haft en besvärlig start. Det är förklaringen till det rekordstora gapet mellan S-ledaren Magdalena Andersson och regeringschefen Ulf Kristersson (M).

Den senaste månaden har, på grund av de många helgerna, varit en lugn politisk period. Men trots det har gapet i väljarnas förtroende mellan Andersson och Kristersson ökat till hela 20 procentenheter. Förtroendet för oppositionsledaren ökar medan det minskar för statsministern enligt Aftonbladet/Demoskops nya mätning.

Det bör bekymra strategerna i Ulf Kristerssons stab. Att ta sig ur en opinionssvacka i en lågkonjunktur är inte lätt. Den ”feel good-faktor” som är viktig för att bli omvald kan vara svår att återvinna.

 

Flera företrädare för regeringen har försökt trösta sina sympatisörer med att Reinfeldts regering fick en mardrömsstart 2006, värre än den Kristerssons nutida efterträdare nu går igenom.

Men det finns två viktiga skillnader. Fredrik Reinfeldt ledde då en majoritetsregering, en av de få i Sveriges moderna politiska historia. Det fanns alltså lite att ta av. Efter valet 2010 blev Reinfeldt omvald, den regeringen hade stöd av en minoritet i riksdagen.

Regeringen Ulf Kristersson har stöd av 29 procent. Ett minskat väljarförtroende i ett kommande val, vilket är normalt för regeringspartier, skulle göra dem ännu mer beroende av Sverigedemokraterna. Eller tvinga honom att ta in SD i regeringen.

Statsminister Ulf Kristersson (M).

Det andra är Fredrik Reinfeldts eget förtroende. I samband med finanskrisen som inleddes 2008, ökade hans personliga förtroende till över 70 procent. Det är hittills de högsta nivåerna i våra mätningar. Kristersson ligger långt bakom.

 

Vi flyttar fokus till förhållandet mellan de två lagen i svensk politik, det blå och det rödgröna.

Team ”Magda”. Förtroendet för Andersson är alltså högt och ökar i den här mätningen. Men det gäller bara två av partiledarna på den rödgröna planhalvan, Andersson och Annie Lööf (C).

Bara två av de sammanlagt fem partiledarna i Anderssons löst sammanfogade lag ligger över 30 procent, en slags anständighetsnivå för en ordförande i ett riksdagsparti.

Den andra, utöver Andersson själv, är Annie Lööf. Och hon lämnar som bekant den politiska scenen om tre veckor.

S-ledaren Magdalena Andersson.

För Miljöpartiets språkrör är förtroendet fortfarande otillständigt lågt, i alla fall sett med gröna ögon. Att bara omkring en åttondel av de svenska väljarna har ganska eller stort förtroende för dem är ett underbetyg.

Men det mest intressanta när det gäller förtroendet för partiledarna på den här sidan av politiken är raset för Nooshi Dadgostar (V).

Det är svårt att hitta någon annan anledning än SVT:s dokumentär om valrörelsen som sändes i mitten av december. Det var där partiets vice ordförande Ida Gabrielsson kallade Socialdemokraterna för ”vilka jävla fittor alltså” .

Förtroendet för Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar störtdyker i den senaste mätningen från Aftonbladet/Demoskop.

Raset i förtroendet för Dadgostar är nämligen begränsat till de kvinnliga väljarna. Där ligger nedgången på åtta procent, medan männens förtroende ligger kvar på i princip samma nivå som tidigare.

 

Team Kristersson. På Ulf Kristerssons planhalva har tre av fyra partiledare ett förtroende som överstiger 30 procent. Minst en tredjedel av väljarna har ganska eller mycket stort förtroende för Kristersson, Åkesson och Busch.

Bara Liberalernas Johan Pehrson faller ur ramen. Inte ens en femtedel av väljarna har högt förtroende för honom.

Inte så positivt är att förtroendet dessutom minskar för tre av fyra partiledare i det blåa laget. För Johan Pehrson ligger det i stort sett still.

Sammanfattningsvis: Väljarnas förtroende för Magdalena Andersson överskuggar det för Ulf Kristersson. Av de övriga partiledarna är det bara Lööf, Åkesson och Busch som har ett förtroende bland väljarna värt namnet.

Aftonbladet/Demoskop

Partiledarligan

1. Magdalena Andersson (S) 58 procent. + 3 %

2. Ulf Kristersson (M). 38 - 3

3. Jimmie Åkesson (SD). 37 Oförändrat

4. Annie Lööf (C). 36. + 2

5. Ebba Busch (KD). 33 - 1

6. Nooshi Dadgostar (V) 22 - 6

7. Johan Pehrson (L). 19 + 1

8 Per Bolund (MP). 15 - 2

9. Märta Stenevi (MP) 14 - 2

Andel väljare som anger att de har ganska stort eller mycket stort förtroende för partiledaren. Jämförelsen gäller den förra mätningen som gjordes i december.


Kvinnoligan

Magdalena Andersson 64 procent

Annie Lööf 43

Ulf Kristersson. 33

Jimmie Åkesson 28

Ebba Busch 26

Nooshi Dadgostar 24

Märta Stenevi 19

Per Bolund 19

Johan Pehrson 16

Ander kvinnliga väljare som har stort eller mycket stort förtroende för partiledaren.

Mansligan

Magdalena Andersson. 51 procent

Jimmie Åkesson. 45

Ulf Kristersson 43

Ebba Busch. 39

Annie Lööf. 28

Johan Pehrson. 22

Nooshi Dadgostar. 20

Per Bolund. 11

Märta Stenevi 9

Andel manliga väljare som har stort eller mycket stort förtroende för partiledaren.

Ungdomsligan

Magdalena Andersson 58 procent

Ulf Kristersson. 40

Annie Lööf. 35

Ebba Busch. 35

Jimmie Åkesson 35

Nooshi Dadgostar. 32

Johan Pehrson. 27

Per Bolund. 21

Märta Stenevi 19

Andel väljare under 30 år som har stort eller mycket stort förtroende för partiledaren.

Bottenligan

Märta Stenevi 66 procent

Per Bolund 63

Nooshi Dadgostar 57

Ebba Busch 55

Johan Pehrson. 54

Jimmie Åkesson. 53

Anne Lööf. 50

Ulf Kristersson. 40

Magdalena Andersson. 30

Andel väljare som har ganska litet eller mycket litet förtroende för partiledaren.

Så gjordes undersökningen

Undersökningen är gjord av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Iniziopanelen som
speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 1 666
intervjuer under perioden 27 dec, 2022 – 4 jan, 2023 och är genomförd som en webbundersökning.
Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.