”Murres” nya jobb blir ingen lek

Att restaurera Centern kräver stora insatser

För första gången på 22 år får Centerpartiet en manlig partiledare.

Muharrem ”Murre” Demirok har en diger agenda att sätta tänderna i om han ska lyckas göra Centern stort och mäktigt igen.

Om inget väldigt oförutsett inträffar kommer Muharrem ”Murre” Demirok, 46, väljas till Centerns nye partiledare vid en extra partistämma i Helsingborg 2 februari.

Valberedningen föreslår honom trots att han dömts för att ha skallat två personer, en 1995 och en 1999.

Demirok har en gedigen kommunalpolitisk erfarenhet och har varit kommunalråd i Linköping sedan 2009 fram till nu. I höstas valdes han in i riksdagen där han sitter i utbildningsutskottet.

Problemen som väntar

Som ny partiledare har ”Murre” ett digert dagsverke framför sig. Det är inte bara svårt att efterträda en stark och välkänd personlighet som Annie Lööf. Han har också en rad problem att suga tag i.

Muharrem Demirok (C), ”Murre” kallad.

 • Sviktande stöd. Centern gjorde ett mycket dåligt val. På riksplanet försvann mer än var femte väljare. I kommunalvalet var raset nästan lika stort.

Särskilt på landsbygden, Centerpartiets hjärtland, smärtade förlusterna. En allmän uppfattning tycks, rätt eller fel, vara att partiet var för dålig på att driva landsbygdens frågor.

Det måste bli ändring på det om partiet ska återvinna sin forna kraft. Det är utanför storstäderna som partiet har sina rötter och sin mylla.

• Saknar inflytande. Centern är ett parti med en stolt historia. Efter Socialdemokraterna är det det parti som suttit flest år i regeringen.

De ledde flera regeringar på 1970-talet. De var drivande bakom Alliansens bildande 2004. Utan dem hade det inte blivit något Januariavtal 2019.

Men i dag har Centern inget inflytande alls. De har dessutom målat in sig i ett hörn där partiet avsäger sig allt samröre med Vänsterpartiet och med Sverigedemokraterna. För den som vill vara med och bestämma är det inte en hållbar strategi.

Demirok måste ta Centern ur det passiviserande hörnet. Men utan att partiet överger sin kritiska, och mycket ideologiskt betingade, inställning till SD. Den gillar både Centerpartiet själva och dess väljare.

En av Demiroks stora utmaningar om han väljs till partiledare är Centerns sviktande stöd. Partiet gjorde ett mycket dåligt riksdagsval 2022.

• Bristande nationell kompetens. ”Murre” har ingen rikspolitisk erfarenhet att tala om. Han sitter visserligen i C:s verkställande utskott men det är allt, utöver höstens riksdagsmandat.

Det betyder att han behöver bygga en nationell plattform. Det kan vara lättare sagt än gjort, och mer tidsödande än man befarat, för en partiledare utan allierade.

Jag trodde att Centerns valberedning skulle föreslå Elisabeth Thand Ringqvist till ny partiledare. Jag hade grundligt fel. Hennes utdelning av att ge sig in i partiledarstriden var noll och intet.

Det blev Thand Ringqvists fall

Thand Ringqvists cv motsvarar mer vad en partiledare brukar ha med sig i bagaget än vad hennes medtävlare Demirok och Daniel Bäckström hade.

Men det blev inte hon. Kanske var hon för mycket förknippad med den nuvarande och tidigare partiledningen för att centerrörelsen skulle tycka att hon passade när väljarna så tydligt gjort tummen ner.

Daniel Bäckström, som inte kunde svara på om han skulle viga samkönade par, blir partiets nye förste vice ordförande. Det var hans vinst i partiledarstriden. Han är riksdagsledamot och C:s gruppledare i riksdagen till vardags.

Demirok längst till vänster.

Ådahl får tacka för sig

En som förlorar på förändringarna i partitoppen är den ekonomiske talesperson Martin Ådahl. Han får tacka för sig som andre vice ordförande och får i stället en ordinarie plats i verkställande utskottet.

Muharrem ”Murre” Demirok blir den förste mannen som Centerns partiledare sedan Maud Olofsson valdes 2001, för nästan ett kvarts sekel sedan.

Centern har haft tre kvinnliga partiledare. Inget annat parti har haft lika många.

Fotnot: Muharrem ”Murre” Demirok presenterar sig just så på Centerns hemsida. Han har alltså inget emot att kallas för ”Murre”. Bara så att ni vet.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.