Hon byggde om det politiska Sverige

Klar, tydlig, förnuftig - men också hatad

Med Annie Lööf försvinner en stark profil ur svensk politik som vissa älskar men som andra hatar.

Under sina elva år som partiledare har hon bidragit till att möblera om svensk politik på ett sällan skådat sätt.

Jag var på plats i Åre 2011 när Annie Lööf valdes till Centerns tredje kvinnliga partiledare, bara 28 år gammal. Man hade hela tiden vetat att hon skulle vinna partiledarstriden och det gjorde hon också.

Men det var en helt annan Lööf än dagens. Hon pratade i långa och krångliga meningar och verkade osäker och trevande. Så är det inte i dag.

Det var också en Annie Lööf som stökat av sitt bröllop och tagit sin juristexamen under sommaren för att stå redo för det nya uppdrag som hon visste skulle kräva all hennes tid. Målmedveten och planerande som alltid.

Men det är kanske inte främst för sin organisationsförmåga som hon kommer att bli ihågkommen. Utan för den centrala roll hon spelat för hur svensk politik ser ut i dag.

Hon bidrog tidigt till att destabilisera den tidigare så stadiga Alliansen genom att i ett tal i Almedalen efterlysa Alliansen 2.0. Hon tyckte att luften, energin, gått ur projektet. Det var inte populärt.

Annie Lööf meddelade på torsdagen att hon avgår som partiledare för Centerpartiet.

I valet 2018 lovade de fyra partierna i Alliansen, M, KD, L och C, att de skulle verka för att Ulf Kristersson blev statsminister. Och att begränsa Sverigedemokraternas inflytande över svensk politik till ett minimum.

Dessa två mål gick inte att uppfylla samtidigt, visade det sig. M och KD valde Kristersson, L och C tog motståndet mot SD. Alliansen imploderade. Bara det ritade om om den svenska politiska kartan och Centern var en tung aktör i den processen.

Bara någon månad senare var det dags igen för Annie Lööf och Centern att ta ett epokgörande beslut. De tog initiativet till det som blev Januariavtalet, ett avtal i 73 punkter som satte stopp för den absolut längsta regeringskrisen i svensk historia, 4,5 månader. Fyra partier, S, MP, L och C, gjorde upp om de viktigaste besluten den S-ledda regeringen skulle lägga fram under mandatperioden.

För Annie Lööfs del betydde det att Centern fick se en del av sina hjärtefrågor förverkligade på ett sätt som de inte kunnat förutse.

Annie Lööf har velat vara förnuftets röst i svensk politik. Alla har inte alltid lyssnat. Men de som gjort det har ofta respekterat henne för hennes envetna strävan att hitta konstruktiva lösningar. Centern har inte utlöst någon regeringskris under de senaste stormiga åren i svensk politik. Det har andra gjort.

Den avgående C-ledaren anklagas för att ha blekt bort Centerns borgerliga profil genom samarbetet med Socialdemokraterna. Det är möjligt att det är så.

Men de frågor som Annie Lööf drivit har sällan saknat skärpa. Och profilen har varit borgerlig. Eller grön.

Starkt stöd för småföretag, friskolor som kan driva byskolor, bra kommunikationer i hela landet inklusive wifi, iblandning av biodrivmedel i bensin och diesel, skattestimulans för köp av miljöbilar, listan kan göras hur lång som helst.

”De frågor som Annie Lööf drivit har sällan saknat skärpa”, skriver Lena Mellin.

Men det finns en fråga som Annie Lööf har tagit upp i nästan varje tal hon hållit. Det är mäns våld mot kvinnor. Tålmodigt har hon lyft det i anförande efter anförande. Beundransvärt.

Under sina år som partiledare har Annie Lööf fått två barn och dessutom själv varit mycket svårt sjuk. Nyligen fick hon, och alla andra, veta att hon stod på samma dödslista som Ing-Marie Wieselgren, kvinnan som mördades på öppen gata i Almedalen i somras.

Det vore konstigt om detta inte påverkat Lööf i hennes beslut. Att gå med sina barn till skola eller förskola med vetskapen om att man kan bli nerstucken när som helst är inte lätt.

Lööf sade att hon morgonen efter beslutet att sluta vaknade med en känsla av lättnad. Det kan man förstå. Partiledarjobbet är roligt och intressant - men också en tvångströja.

Annie Lööf stod ut i elva år. Bra gjort, skulle jag säga. Det dåliga valresultatet skyndade på beslutet men hon hade ändå tänkt avgå under mandatperioden. Centern tappade mer än en femtedel av sina väljare i söndagens val.

Vad ska Lööf göra nu? Det vet hon inte själv. Men jag är ganska säker på att det kommer att vara politik i någon form. Kanske som ledare för en organisation som driver på för kvinnors rättigheter?

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.