Hoppa till innehållAftonbladetAftonbladet

Dagens namn: Bengt

Buschs svenska dröm har fått en törn

Framkants-Sverige tappar farten.

I svallvågorna av Northvolts konkurs guppar det politiska dilemmat om vem som ska stå för den gröna omställningen – är det staten eller industrin.

Ebba Busch hoppas att EU ska rädda Northvolt.

Busch: ”Ny ägare och staten är beredd att stötta i det arbetet”
Busch: ”Ny ägare och staten är beredd att stötta i det arbetet”
1:27

Energi- och näringsminister Ebba Busch vill göra frågan om Northvolt till en fråga om europeiska värderingar. Enligt Busch har regeringen redan under en tid fört olika dialoger kring Northvolts framtid. När konkursen är ett faktum ska staten stötta Northvolt att hitta en ny långsiktig ägare till batterifabriken och Busch har sin salespitch klar – det behövs en europeisk batteritillverkare som kan stärka EU:s konkurrenskraft och minska beroendet av batterier tillverkade i Kina.


Drömmen om en ny grön, industriell revolution i norra Sverige har överlevt den socialdemokratiska regeringen och in i Tidöregeringens tidevarv. Nybyggarandan har genomsyrat hur även denna regering sålt in Sverige utomlands – Sverige är innovationernas och de gröna näringarnas land. När Ebba Busch i höstas höll ett hyllat tal på techmässan i Las Vegas pratade hon om detta som ”den svenska drömmen”. En dröm byggd på ingenjörskonst och fossilfri produktion.

Buschs dröm har fått en törn, skriver Aftonbladets My Rohwedder

Industrins gröna omställning har varit den krycka som politiker lutat sig mot när den gröna omställningen blivit för krånglig att uppnå genom politiska beslut. Den förra regeringen med Miljöpartiet i spetsen gjorde sig impopulära genom hårda regleringar som i slutänden även blev kostsamma för vanliga människor. Reduktionsplikten som kraftigt höjde priset på bensin och diesel är ett sånt exempel. Den här regeringen menar att en grön omställning måste förankras hos befolkningen för att få legitimitet och långsiktighet. Deras tolkning av detta var att kraftigt sänka reduktiosnplikten och sänka bränsleskatten, med resultatet ökade utsläpp.


Tillbaka till Ebba Buschs dröm, den visar sig även innefatta storslagna konkurser och ett samhälle som behöver kraftsamla för att fånga upp alla de som nu blir av med sina jobb. Förhoppningen att EU ska gå in och rädda ett fallerande företag i norra Sverige låter mer som ännu en dröm, än en politiskt verklighet.

Då låter arbetsmarknadsminister Mats Perssons budskap mer realistiskt: om de som nu förlorar sina jobb inte hittar något nytt under de åtta månader som den statliga lönegarantin täcker, finns alltid a-kassan.

Vi har utsett en ny Centerledare så att partiet slipper
Vi har utsett en ny Centerledare så att partiet slipper
36:24