Kvinnor fortsätter dödas – det måste få ett stopp

35 sidor. Tio kvinnor på varje sida. Leende in i kameran, suddiga privatbilder.

350 liv som tagits.

350 mördare. Alla män.

Aftonbladets granskning ”Dödade kvinnor” har gått in på fjortonde året. Varje år granskar vi, räknar och fogar fler döda kvinnor till vår unika databas. Vi utgår från kriminellt dödligt våld mot kvinnor i nära relation och sorterar ut de relevanta fallen. Vi läser domar, förundersökningar och andra dokument och talar med kvinnornas anhöriga. De fall vi räknar är de rättsligt uppklarade. Vi söker fakta, sammanhang, ser mönster som tidigare inte kunde skönjas.

För hur otroligt det än låter nu, så fanns före 2009 ingen statistik över kvinnor i Sverige som dödats av sin man, pojkvän eller ex-man. Ingen hade tagit reda på siffran. Sådana fall kallades ”familjetragedi”, kanske utvidgat självmord. En privat sak.

Länk till samlingssidan

 

I själva verket handlar det om brutala mord, ofta besinningslöst våld och vapen. Hela 41 procent använder kniv. Morden är utförda på platser där kvinnan borde vara trygg, 83 procent av kvinnorna dödades i sitt eget hem. Mord utförda av män de haft nära och älskat. Det handlar om ett strukturellt våld. Med journalistikens kraft har Aftonbladet blottlagt grava systemfel, vårt samhälles oförmåga att stoppa mord.

Granskningen visar också att myndigheter gång på gång gör misstag. Misstag som kostar kvinnorna deras liv. Ytterst få fall inträffar plötsligt, utan förhistoria. Tecknen finns där, hos männen: våld, svartsjuka, psykisk ohälsa, missbruk, kontrollerande beteende. Det finns orosanmälningar om barnen.

Många av kvinnorna har sökt hjälp, flera gånger. Men vi som samhälle misslyckas med att identifiera och hantera männen och därmed skydda kvinnorna.

 

När Aftonbladets dåvarande reportrar Kristina Edblom och Kerstin Weigl 2009  bestämde sig för att ta reda på hur denna dolda del av verkligheten faktiskt såg ut, hittade de 153 fall som inträffat under 2000-talets första decennium.

Nu har Aftonbladets krimreporter Linda Hjertén och grävreporten Johanna Rapp tagit fram den nya siffran. När de döda kvinnorna är räknade är summan uppe i 350.

Bakom den siffran finns döttrar, mammor, systrar, vänner och kollegor. Varje kvinna som dödats är en människa med sin egen historia. I databasen får vi skärvor av deras liv:

 

Carine var gravid i åttonde månaden och den aktuella dagen skulle hon till MVC för en kontroll.

20-åriga Siri hade bara hunnit vara mamma i lite mer än tre veckor. 

Sandra var trebarnsmamma och hade nyligen blivit mormor. Dagen då hon hittades död var dotterdotterns ettårsdag. 

Jennie var en lugn och stillsam ung kvinna, smart och teknisk...hon hade en liten son och planer för framtiden.

Emma var stark, bestämd och levnadsglad men familjen kände inte igen henne sedan hon träffat en ny pojkvän. 

Sjuksköterskan Kim hade för länge sedan börjat skriva på ett brev till barnen: om jag dör måste ni berätta allt ni vet för polisen. 

Vesna var en aktiv kvinna som hade ett rikt socialt liv...men efter några års äktenskap blev hon alltmer sluten och ledsen.

Agneta var för sina tre söner en rolig, påhittig, snäll och hjälpsam mamma och deras bästa vän.

 

Databasen och den mångåriga granskningen är kraftfull journalistik som väcker sorg, men också berättigad vrede. Och hoppas vi, leder till förändring. Men det går förtvivlat långsamt. För två år sedan, i april  2021, skakades Sverige av fem kvinnomord inom loppet av några veckor, människor var i chock och strålkastaren riktades mot makthavare och myndigheter. Justitieministern och toppolitiker från alla läger var ute i debatten och lovade krafttag, utredningar tillsattes. En nollvision formulerades. Några saker har faktiskt hänt :

  • Skärpt straff för grov kvinnofridskränkning.
  • Skärpta straff och förbättrade regler för kontaktförbud.
  • Avskaffat förbud att läsa meddelande som skickats mellan närstående.

 

Men det räcker inte på långa vägar. Fortfarande dödas kvinnor av män de litat på. Det måste få ett stopp.

”Kanske är detta den viktigaste granskningen Aftonbladet någonsin gjort”, skrev jag i en tidigare krönika. Låt mig ta bort ordet ”kanske”. Det är den viktigaste granskningen vi gjort. Och vi ska fortsätta lägga kraft på denna journalistik. Aftonbladet ska granska, räkna och kartlägga.

350 döda kvinnor kräver det.