Annie Lööfs kris är värst

Flera partier har problem efter höstens val visar Aftonbladet/Demoskop

Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Centern – tre partier i kris, enligt Aftonbladet/Demoskop.

Värst är läget för Annie Lööfs Centern som har fått underkänt för sin politik. Dessutom saknar de ledning.

Det finns ingen enhetlig trend i de relativt omfattande rörelserna i väljarkåren sedan valet för snart en månad sedan, enligt Aftonbladet/Demoskop.

Stödet ökar och minskar för små partier. Det ökar och minskar för de tre stora partierna. Det ökar och minskar för både de blå och de rödgröna.

Men om det vore val i dag skulle Miljöpartiet inte komma in i riksdagen.

De gröna slog de flesta med häpnad under valnatten då det visade sig att de efter att länge ha varit helt uträknade hade gjort ett bättre val än 2018.

Ökningen inskränkte sig visserligen till 0,7 procentenheter. Men den blygsamma vinsten räckte dels för att komma in i riksdagen, dels för att slippa bottenplaceringen som riksdagens minsta parti.

Miljöpartiet har tappat de stödröster de fick i valet.

Förklaringen till MP:s snabba väljartapp sedan valet är att taktikröstare som i själ och hjärta är vänsterpartister har återvänt till moderpartiet.

I valet stödröstade de på de gröna för att stärka det rödgröna blocket som kraftigt försvagats om MP tvingats lämna riksdagen. Nu behövs det inte längre.

Illavarslande utförslöp

Också för två andra mindre partier går det dåligt i den första väljarbarometern efter valet. Det är Kristdemokraterna och Centerpartiet som båda befinner sig i en illavarslande utförslöpa.

Först Kristdemokraterna som tack vare en kämpainsats från den då ganska nyvalda Ebba Busch 2018 gjorde sitt bästa val på mycket länge.

Men i det här valet tappade KD en hel procentenhet. Och sedan dess har de förlorat ytterligare 0,6 procentenheter. Den senare siffran motsvarar omkring 40 000 väljare.

Orsak? Sannolikt flera. Men en av dem kan vara partiledaren Ebba Buschs, ska vi säga, offensiva framtoning under valrörelsen. Aggressiv, kanske andra skulle hävda.

Även Ebba Buschs KD har krympt sedan valet.

Att posera i jaktsammanhang kanske inte heller var så lyckat. Liksom att poängtera att det finns utrymme för att ”effektivisera” biståndet. Det lät som KD kunde gå med på att bistå den fattigare delen av världen med mindre pengar än i dag.

Familjens parti, kallade Busch sin rörelse. Men hur märktes det? Inte mycket.

C har tappat var femte väljare

Centern lever om möjligt ännu farligare än KD. De tappade mer än var femte väljare och halkar ner ytterligare 0,9 procentenheter i den här mätningen. Det motsvarar 60 000 väljare.

Centerpartiet tappade stöd nationellt, regionalt och lokalt. Partiledaren sedan elva år tillbaka, Annie Lööf, tog konsekvenserna och aviserade sin avgång.

Centern är alltså riktigt illa ute. De är mitt i en politisk kris där en hög andel av väljarna har gjort tummen ner för partiets prioriteringar och lösningar.

Annie Lööf har aviserat att hon lämnar sin post.

Men därutöver befinner sig partiet i en ledarkris. När Annie Lööf valdes fanns sammanlagt tre kandidater som fick pengar av partiet för att turnera runt landet och möta partiets medlemmar. Nu lämnar både hon och partiets vice ordförande Linda Modig, som inte kom in i riksdagen.

Så ser det inte ut i dag. De som sannolikt fått störst stöd har redan tackat nej till att kandidera.

Till dessa båda kriser bemästrats måste man utgå från att stödet för Centern kommer att sjunka ytterligare. Det skulle inte förvåna om det närmar sig fyraprocentsspärren innan det, sannolikt, börjar öka igen när konturerna av ”den nya Centern” börjar klarna.

Upp för S – ner för SD

I trion ”de tre största partierna” möbleras det också om. Socialdemokraterna surfar på valresultatet och fortsätter öka, nu till 31,6 procent av väljarna. Det skulle ha varit det bästa resultatet för partiet sedan 2006.

Moderaterna, som kan ha förlorat en del taktikröstare till antingen L eller KD, ökar också. De återerövrar i den här mätningen positionen som Sveriges näst största parti.

SD däremot tappar stöd. Tappet sedan valet motsvarar 85 000 väljare. Det går inte att helt vifta bort tanken att en del M-väljare lade sin röst på SD för att markera vikten av att ytterligare skärpa kampen mot den grova brottsligheten och att minska invandringen till nästan ingenting.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.