Nu säger gamlingarna själva tack och hej

Nytt bottenbetyg till äldreomsorgen

”Tummen pekar med stort eftertryck rakt ner. Äldreomsorgen har fått ännu ett svidande underbetyg”, skriver Lena Mellin.

Ett nytt underbetyg har delats ut till landets äldreomsorg. Denna gång från de gamla själva och från deras närmaste anhöriga.

Vad det handlar om är att det gapar platser tomma på landets särskilda boenden för äldre. Enligt Sveriges Radio planerar vissa boenden till och med att tillfälligt stänga hela avdelningar eftersom de för närvarande inte kan fylla de lediga lägenheterna.

Orsaken är inte en plötslig förändring av hälsan till de bättre bland landets åldringar. Inte alls. Det handlar om rädsla. Ren och skär oro.
 

De gamla, eller deras anhöriga, tackar nej för att de antingen är rädda för att smittas av corona då de flyttar in på de normalt så åtråvärda omsorgsboendena.

Eller också oroas de för att bli instängda, att inte få träffa sina nära och kära under den, sannolikt ganska korta, tid som de har kvar.

Söner, döttrar, barnbarn eller andra närstående får inte ens hjälpa den gamle att flytta in på boendet. I de fall det råder besöksförbud får de skiljas åt utanför entrén.
 

Jag påminner om att det inte är lätt att få plats på ett särskilt boende. Det krävs ett biståndsbeslut från kommunen och det är normalt lika lätt att få som att baxa en kamel genom nålens öga.

Ändå tackar de gamla, tillsammans med sina anhöriga, nej. Det är ett underbetyg som heter duga för äldreomsorgen och dem som organiserar den.

Det är inte den första utskåpningen av omsorgen av de gamla. Missförhållanden som pågått länge blev uppenbara för alla och envar då smittan spreds snabbt bland de äldsta och bräckligaste och dödligheten nådde nivåer få hade kunnat föreställa sig.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har i flera rapporter levererat svidande kritik, bland annat av den medicinska vården. Coronakommissionen sade i sin första felrapport att ansvaret för missförhållandena vilade tungt på regeringen, både den nuvarande och tidigare.
 

Flera missförhållanden har redan börjat åtgärdas – i alla fall på pappret. Bland annat mängden av timanställda, deltidsanställda. Tusentals har utbildats i basal hygien. Bara att den bristen inte åtgärdas tidigare är en skandal.

Men, som jag ser det, utdelas det slutliga underbetyget av de gamla och deras anhöriga själva. De som alltså inte vågar flytta in på de särskilda boendena för att de är rädda för att bli helt isolerade från sina närmaste eller drabbas av covid-19.

Tummen pekar med stort eftertryck rakt ner. Äldreomsorgen har fått ännu ett svidande underbetyg.
 

Fem saker att hålla koll på i veckan

  • En fredlig revolution startar
    dag är det 60 år sedan Beatles hade sin första spelning på Cavern Club i Liverpool. Det kan ses som den symboliska starten för en revolution som verkligen förändrade samhället. Musik, mode, medbestämmande, ungdom, droger, frihet – det finns nästan inget slut.
  • Estelle fyller år
    Man kan givetvis aldrig veta vad som händer i framtiden men om lagt kort ligger så kommer prinsessan Estelle, som fyller nio år på tisdag, först bli kronprinsessa och sedan drottning av Sverige. Förhoppningsvis tänker hon inte på det på den stora dagen utan på presenter och tårta.
  • ​Linde i hetluften
    En av de viktigaste debatterna i riksdagen är den årliga utrikesdebatten som äger rum på onsdag. Den inleds med att utrikesminister Ann Linde (S) läser upp utrikesdeklarationen, ett dokument där regeringen redogör för sin inställning i en rad aktuella utrikesfrågor.
  • Ännu ett toppmöte
    Coronan och den därmed sammanhängande ekonomiska krisen har medfört att EU:s toppmöten, sammanträdena mellan stats- och regeringschefer, har aldrig duggat så tätt som under det senaste året. På torsdag är det dags igen för Stefan Löfven och hans kolleger.​ Ryssland är ett av ämnena.
  • 35 år sedan mordet
    Som barn tycker man att vuxna är urlöjliga när de hela säger saker i stil med med ”tänk så fort tiden går”. På söndag har det gått 35 år sedan dåvarande statsminister Olof Palme mördades i hörnet av Sveavägen och och Tunnelgatan. Mamma och pappa hade tyvärr rätt. Tiden går fort.​

Veckans citat

”Man kan inte vaccinera med ett vaccin som inte finns”.

Lena Hallengren, socialminister (S) förklarar de försenade vaccineringarna mot covid.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.