Därför hotar vaccinplanen att spricka

Nyss såg det ljust ut – nu hopar sig bakslagen

Massvaccineringen mot covid-19 i Sverige åker hela tiden på nya bakslag.

För bara några veckor sedan såg det så lovande ut.

Nu hopar sig problemen. Tidsplanen riskerar att spricka.

Dagen efter annandag jul satt Gun-Britt Johansson bredvid julgranen på äldreboendet i Mjölby och fick landets första vaccindos mot covid-19.

Tilldragelsen, för det måste man ändå kalla det, fotograferades och bilden spreds över landet. Äntligen lite ljus i coronamörkret.

Men tyvärr ser det inte lika lovande ut längre. Bakslagen hopar sig och kan sammanfattas med orden ”försenade leveranser av vaccin från de tillverkare vars vaccin hittills godkänts av EU”.

 

Så sent som den här veckan skulle läkemedelsbolaget Moderna ha levererat 31 200 doser till Sverige. Det blir inga alls.

I stället levereras hälften så mycket – om två veckor. Förklaringen är en planerad neddragning av produktionen för att senare kunna skala upp den. Men den informationen nådde inte regionerna förrän i går.

I Kronoberg slog man till bromsen direkt. Den fortsatta vaccineringen av dem som är 80 år eller äldre skjuts tills vidare upp.

I EU-parlamentet medgav kommissionens ordförande Ursula von der Leyen under onsdagen att EU, som centraliserat medlemsländernas vaccininköp, varit ”för sena och för optimistiska” när de tecknat avtal med de stora vaccintillverkarna. Hon hade dock fortfarande gott hopp, sade hon, om att uppnå EU:s gemensamma mål: Att vaccinera 70 procent av den vuxna befolkningen innan sommaren är slut.

 

Sverige har ett ambitiösare mål. Här ska alla som vill ha vaccin och är äldre än 18 år ha fått sina doser före halvårsskiftet. Alltså i praktiken före midsommar. Det handlar i runda tal om åtta miljoner människor som i de flesta fall ska ha två doser.

– Det blir allt tuffare, säger statsepidemiolog Anders Tegnell om att nå målet.

Bakslagen är vid det här laget så pass många att man, precis som Tegnell, måste ifrågasätta om målet är möjligt att uppnå.

I den här veckans rapport från landets länsstyrelser konstateras att vaccineringskapaciteten inte är ett problem. Det är däremot volymerna, det vill säga vaccinleveranserna.

Om den storskaliga vaccineringen skriver de följande:

”Länsstyrelsernas bedömning är att samtliga län ligger i fas. Den låga tillgången av vaccin är det största hindret”.

Med skiftande ordalydelser upprepas samma budskap på flera håll i rapporten:

”Identifierade hinder i genomförandet: Tillgången på vaccin. Behov av långsiktiga leveransplaner”.

Landets näst största region, Västra Götaland, beskriver sitt läge så här:

”Tillgång styr tempo i vaccineringen. Inga interna organisationshinder”.

 

Den svensk-brittiska tillverkaren Astra Zeneca skulle enligt avtalet med EU ha levererat en miljon doser till Sverige under februari. Det skulle först bara bli 700 000, enligt vaccinsamordnare Richard Bergström som sade:

– Naturligtvis är det ett avbräck, men det är bättre än noll doser.

Sedan sade han att det tyvärr bara skulle bli 400 000. Nu uppger Folkhälsomyndigheten att prognosen är 230 000 doseer från Astra Zeneca i februari.

Samma tillverkares vaccin kommer inte att användas för personer över 65 år i Sverige. Det försenar också processen eftersom Astra Zenecas vaccin måste styras om till yngre personer.

Förändringen beror på att vaccinet inte är tillräckligt testat på 65-plussare och att man därför inte vill ta några risker.

 

Den här veckan skulle regionerna ha fått drygt 171 000 doser vaccin från tre tillverkare. Det blir knappt 140 000, en minskning med nära en femtedel.

Nästa månad ska det komma närmare 1,4 miljoner doser, enligt Folkhälsomyndigheten. Det motsvarar 342 000 doser i veckan. Håller planerna? Ingen vet.

Sverige ska vara i mål före halvårsskiftet. Då ska alla som vill bli vaccinerade vara det. Låt oss hålla tummarna. Orosmolnen för att tidsplanen ska spricka hopar sig.
 


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

<div data-tipser-pid="600fece85933230001b0bef1" data-tipser-view="compact"></div>