Ännu en diktatur demokratitvättar sin smutsiga byk

Så kallade demokratiska val blir allt vanligare samtidigt som verklig demokrati blir alltmer sällsynt.

Greenwashing har blivit ett begrepp. Varför är det ingen som pratar om demokratitvätt?

Följ ämnen
Iran

I dag går Iran till val för att välja en ny president. Iran försöker framställa det som ett demokratiskt val medan de i själva verket är prästdiktaturen som bestämmer vilka som får ställa upp.

Den här gången har väktarrådet, landets verklige ledare Ali Khamenis verktyg för att välja ut vilka kandidater som är godtagbara, diskvalificerat alla kända så kallade reformister.
Segraren är redan utsedd. Han heter Ebrahim Raisi, en stenhård konservativ som anses vara favorit till att efterträda den 82-årige Khamenei när denne någon gång i framtiden lämnar makten.

Presidentkandidaten Ebrahim Raisi.

Det enda hotet mot Raisi är att iranierna struntar i att gå till vallokalerna. Ett låg valdeltagande ger honom en bristande legitimitet.

I likhet med Iran vill alltfler länder utåt gärna visa upp en demokratisk fasad samtidigt som man i verkligheten stryper människors frihet och press- och yttrandefrihet.

Enligt Demokratiindex som sammanställs av den brittiska tidskriften The Economists Intelligence unit är det bara drygt fyra procent av världens befolkning som lever i fullt demokratiska länder. Detta baserat på ett antal kriterier.

Freedom House som gör en liknande årlig utvärdering av demokratins utbredning bedömer att cirka 20 procent av världens befolkning lever i fria länder.

En stor skillnad mellan de två utvärderingarna är att The Economist inte längre anser USA med sina 350 miljoner invånare vara en full demokrati.

Men även om bedömningarna varierar så har de alla det gemensamt att de pekar på att demokratin är på tillbakagång.

Stoppa farliga motståndare

Detta samtidigt som alltfler länder håller val som de hävdar är demokratiska. Precis som många företag genom marknadsföring försöker ge ett intryck av att de gör mer för att möta klimathotet än de egentligen gör, så kallad greenwashing, så är det väldigt många länder som försöker framställa sig som demokratiska trots att de inte uppfyller kraven.

Förr i tiden var det vanligt att diktaturer helt struntade i att hålla val eller att valresultatet var fabricerat, som i många kommunistdiktaturer där regimen vann alla val med 99,9 procent av rösterna.

Sedan dess har autokraterna blivit mer sofistikerade. De inser att en alltför stor segermarginal snarare drar ett löjets skimmer över regimen. Precis som alltför uppenbart valfusk. Ska det fuskas gäller det att göra det på ett sätt som inte är alltför uppenbart.

Favoritmetoden är i stället att hindra farliga opponenter från att ställa upp men ändå framställa valet som fritt och demokratiskt.

En som satt det i system är Rysslands president Vladimir Putin. I presidentvalet 2018 förbjöds Alexseij Navanlnyj från att ställa upp. Inför parlamentsvalet i höst har Putin låtit fängsla Navalnyj och för säkerhets skull terroriststämpla hela hans anti-korruptionsrörelse. Så var han av med den konkurrenten.

Rysslands president Vladimir Putin.

En annan metod många använder är att se till att utmanarna inte får någon uppmärksamhet i media. Det har Putin ordnat genom att ta kontroll över nästan alla tv-kanaler och krossa det mesta av den fria pressen.

Skäms inte

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan är en ursprungligen demokratiskt vald ledare som förvandlats till autokrat. Han har låtit fängsla ledaren för det kurdiska partiet, låtit gripa oppositionella med motiveringen att de var inblandade i en militärkupp 2016 och på en rad andra sätt utökat sin egen makt och minskat det demokratiska innehållet.

Freedom House bedömer att demokratin i världen har varit på tillbakagång de senaste 15 åren. I sin årsrapport för 2020 skriver man att 75 procent av världens befolkning lever i länder där demokratin under förra året drabbades av bakslag. Där ingår länder som Indien och USA.

Förr var autokrater och diktatorer ofta på defensiven. Numera skäms de inte utan hävdar att deras form av "demokrati" är överlägsen. Att den liberala demokratin är oförmögen att uppfylla människors behov och önskningar.

Kina är ett av de länder som mest aggressivt driver tesen att deras system helt kontrollerat av kommunistpartiet är bättre än västerländska demokratier.

Tänk så glädjande det varit om valet i Iran i dag varit en indikation på demokratins intåg i Mellanöstern. Istället blir det en påminnelse om att väldigt få människor i världen har lyxen av att leva i verkliga demokratier och att den skaran tyvärr ser ut att minska.