Så kan bränderna påverka presidentvalet

I USA är redan coronapandemin, rasprotesterna och den ekonomiska krisen de stora frågorna i valrörelsen.

Kan bränderna i Kalifornien och Oregon få klimatfrågan högt upp på dagordningen och påverka valutgången?

Det skulle i så fall kunna gynna hela världen.

Att det brukar brinna på den amerikanska västkusten är inget nytt. Men i år har bränderna en aldrig tidigare skådad omfattning.

Det beror på att västkusten under de senaste veckorna och månaderna haft rekordhöga temperaturer och inget regn. Marken och växtligheten är extremt torr och det behövs inte mycket för att starta en skogsbrand som sedan tack vare de kraftiga vindarna sprider sig i rekordfart.

I Oregon har en halv miljon människor uppmanats att evakuera för att inte riskera bli innebrända i sina hem.

Utvecklingen är hemsk men ändå inte oväntad. Detta är vad klimatforskare varnat för i många år.

Ett hus slukas av lågorna i staden Talent i Oregon.

De fortsatt höga växtgasutsläppen på grund av förbränning av olja och kol förstärker uppvärmningen och förvärrar effekterna. Torkan blir värre och vindarna kraftigare vilket gör att bränderna blir större och svårare att släcka.

Sex av Kaliforniens tjugo största skogsbränder i modern historia har inträffat i år, rapporterar New York Times.

– Om du inte tror på klimatförändringarna så kom till Kalifornien, säger delstatens guvernör Gavin Newsom.

Men märkligt nog har klimatet så här långt inte varit någon stor fråga inför presidentvalet som är mindre än två månader bort.

Biden tyst

Vid sidan av de personliga attackerna är Joe Biden och Donald Trump fullt upptagna med att slåss om vem av dem som har bäst förslag för att få bukt med coronapandemin, lösa den svåra ekonomiska krisen och få slut på våldet i många av USA:s städer.

Bränderna längs västkusten borde vara ett utmärkt tillfälle för Joe Biden att föra in klimatfrågan i valrörelsen men än så länge har han varit förvånansvärt tyst på den punkten. Detsamma gäller hans vicepresidentkandidat Kamala Harris som är senator från Kalifornien.

Wolfgang Hansson: ”Vid sidan av de personliga attackerna är Joe Biden och Donald Trump fullt upptagna med att slåss om vem av dem som har bäst förslag för att få bukt med coronapandemin, lösa den svåra ekonomiska krisen och få slut på våldet i många av USA:s städer.”

Opinionsmätningar visar att demokratiska väljare rankar klimathotet mycket högre än republikaner. Medan 68 procent av demokraterna tycker klimatfrågan är viktig är motsvarande siffra för republikaner bara 11 procent.

Men om bränderna fortsätter svepa in stora områden i röklukt och skapa apokalyptiska bilder på orange mörker mitt på dagen i miljonstäder som San Fransisco är det ingen vild gissning att även republikanska väljare funderar över sambanden.

President Donald Trump har tidigare kallat klimathotet för en bluff. Förra året anklagade han Kalifornien för att själva vara ansvariga för bränderna ”därför att de inte sköter skogen ordentligt”.

Under hans mandatperiod har USA dragit sig ur klimatavtalet från Paris. Han har skrotat en rad av de miljörestriktioner som Barack Obama införde.

Trump har också arbetat för att rädda kolgruvor i USA trots att kol är en extra smutsig energikälla.

Stöter bort väljare

Just därför borde klimatfrågan vara tacksam för Biden.

– Jag är inte förvånad över att Trump inte vill prata om att USA bokstavligt talar står i lågor på hans vakt, men varför gör inte Biden det? undrar Rebecca Katz, politisk strateg. Att inte demokraterna kopplar ihop vad som händer på västkusten med Trumps misslyckande i klimatfrågan är politiskt tjänstefel.

Ett skäl till Bidens relativa försiktighet kan vara att han inte fullt ut stödjer det miljöpolitiska program, ”The Green deal” som vänsterfalangen i det demokratiska partiet lagt fram. Han är rädd att de mer radikala förslagen ska stöta bort väljare.

Samtidigt låter Biden i jämförelse med Trump som rena miljöaktivisten. Nyligen twittrade han:

”Klimatförändringarna är redan här. Vi ser dess fruktansvärda effekter varje dag. Vi måste få ut Donald Trump ur Vita huset för att kunna behandla detta som den existentiella kris det är.”

Att få tillbaka USA till Paris-avtalet är helt avgörande för möjligheterna att lyckas begränsa uppvärmningen innan det är för sent. USA står för 15 procent av världens samlade klimatutsläpp. Bara Kina släpper ut mer. Om amerikanerna blir lika klimatmedvetna som många européer ökar chansen att hålla nere utsläppen.

Såvida Donald Trump inte plötsligt ändrar sig är Biden den enda som kan tänkas åstadkomma det.