Talibanerna inspiration för islamistiska terrorgrupper

Även om talibanerna inte åter gör Afghanistan till en fristad för terrorgrupper så ökar risken för terrorattentat i västvärlden.

Talibanernas seger är en inspiration för IS, al-Qaida och radikal islamism över hela världen.

När den Islamiska staten, IS, på rekordtid intog stora delar av östra Syrien och norra Irak 2014 och bildade sitt så kallade kalifat så ledde det till en enorm ökning av radikal islam i världen.

Tiotusentals muslimer från Europa till Afrika, från USA till Asien föll för gruppens budskap. Tusentals reste ner till Syrien för att slåss på IS sida eller planerade terrordåd på hemmaplan.

Från 2015 och framåt upplevde Europa en våg av urskiljningslös terror som kontinenten inte skådat i modern tid.

Plötsligt var det i större grupper coolt att vara radikal islamist med målet att bidra till att islam erövrar världen.

När IS 2019 besegrades militärt och deras kalifat gick upp i rök var det en stor lättnad för västvärlden. Äntligen såg radikal islam ut att vara på tillbakagång.

Tyvärr kan det visa sig vara ett önsketänkande.

På samma sätt som de flesta i västvärlden förfasas över talibanernas återkomst till makten så jublas det på andra håll.

Talibanernas seger är en stor inspiration för alla de grupper som vill att islam ska styra hela samhället och som gärna vill sprida sin lära även om det sker genom förtryck och terror.

”Talibanernas seger är en inspiration för IS, al-Qaida och radikal islamism över hela världen”, skriver Wolfgang Hansson.

Att det nu på nytt finns en stat där en gammaldags tolkning av islam dominerar samhället riskerar att locka många nya följare precis som IS gjorde och få dem som redan är övertygade att kämpa ännu hårdare. Även om jag inte tror på någon massvallfart av jihadister till Afghanistan.

Talibanernas framgång visar att en islamistisk grupp kan besegra USA även på slagfältet. Det ger många andra terrorgrupper extra råg i ryggen.

Stort uppsving

Bortsett från en rad länder i Mellanöstern har islamismen på senare tid fått ett stort uppsving i Sahel-området med Mali som ett nyckelland. Ett land där västvärlden i form av bland annat Frankrike och Sverige försöker motverka radikaliseringen och hjälpa demokratin på fötter. Med väldigt klent resultat så här långt och nu ska Frankrike snart dra ner på sitt engagemang. Vad händer där då?

Bara häromdagen dödades 47 människor i en terrorattack i Burkina Faso, nära gränsen till Mali.

Al-Shabaab är sedan länge aktivt i Somalia med omgivande länder där regelbundna terrordåd utförs. Boko haram fortsätter sprida kaos i Nigeria och i Moçambique har en ny islamistiskt grupp genomfört massakrer i den norra delen av landet med målet att bilda en islamisk stat.

Även i Asien växer islamismen. Länder som Indonesien, Bangladesh och Filippinerna hamnar ofta i rampljuset. Nu får grupper här draghjälp av talibanernas framgångar.

Talibaner patrullerar gatorna i Kabul torsdagen den 19 augusti.

Talibanerna har aldrig haft någon större följarskara i Europa eftersom de inte själva ägnat sig åt internationell terrorism utan nöjt sig med att låta grupper som al-Qaida operera i Afghanistan.

Men på sikt kan ett islamistiskt emirat i Afghanistan även bli en förebild för radikala muslimer i Sverige och Europa.

Terrorcentral

Det väst fruktar mest är att Afghanistan ännu en gång ska bli en terrorcentral. FN konstaterade i sin årliga rapport över läget att ett större antal al-Qaida-terrorister befinner sig i södra och östra Afghanistan där de stått under talibanernas beskydd. Även om al-Qaida medvetet har legat lågt med sina öppna kontakter med talibanerna sedan dessa i förhandlingar i Doha, Qatar, lovade USA att landet inte igen skulle bli en bas för terrorism riktad mot väst.

Om talibanerna den här gången avstår från att upplåta sitt territorium som fristad för terrorgrupper ökar regimens chans att överleva långsiktigt. Då kan Afghanistan bli som Iran, en religiös diktatur. Fast för sunnimuslimer istället för det shia-dominerade Iran.

Men enligt FN-rapporten finns det någonstans mellan 5 000 och 10 000 utländska jihadister i Afghanistan och gränsområdet med Pakistan. Talibanerna har instruerat sina lokala ledare att inte ta in nya utländska stridande i sina provinser men det finns ingenting som tyder på att de nya talibanledarna i Kabul kommer att kasta ut al-Qaida eller de utländska krigarna ur landet.

Man vet att enda gången USA skulle vara berett att återvända till Afghanistan med militära stridskrafter är om terrordåd begås i väst som kan spåras till landet.

Men även om talibanerna håller al-Qaida i schack kan själva existensen av ett islamiskt emirat leda till mer terrorism globalt.