Experten: Så hälsar du på hunden

Uppdaterad 2022-04-28 | Publicerad 2022-04-27

Brukar du jollra och kasta dig över främmande hundar när du vill hälsa?

Då bör du tänka om.

– Är det en hund som inte gillar folk är risken att du får dig ett bett i näsan, säger hundpsykologen Linda Atmer.

Olika hundar hälsar på olika sätt. En del är nästan översociala och vill upp i ansiktet och pussa och andra vill inte hälsa alls.

– Och vi har våra ansikten högt däruppe och då vill de gärna hoppa upp på oss, förklarar Linda Atmer.

Ett annat vanligt beteende är att hunden går fram och nosar lite på en, för att sedan gå iväg.

– Sen kommer de ofta tillbaka en andra gång och då är de ofta mer redo att hälsa.

Andra hundar vill gärna bära på något i hälsningssituationer. Finns inget annat kan de då ta försöka bära på en handske eller i någons underarm.

– Det kan lätt misstolkas, så folk blir rädda och tycker det är obehagligt.

Nappa hunden

Men om man som hundägare upplever att det är ett problem, har Linda ett superknep:

– Det är då man ska nappa dem! Jag har helt enkelt med mig en leksak knuten på kopplet som jag stoppar i munnen på hunden. Det är perfekt när man har en överglad golden retriever. De vill gärna ha det här bärandet. Är jag hemma så använder jag tuggben eller en leksak.

Ett annat vanligt beteende är att hunden går fram och nosar lite på en, för att sedan gå iväg.

– Sen kommer de ofta tillbaka en andra gång och då är de ofta mer redo att hälsa.

Vilket är det största misstaget man kan göra när man hälsar på en hund?

– Det vanligaste och värsta misstaget är att man kastar sig över en främmande hund och låter jollrande och rufsar om öronen på den.

Hundpsykologen Linda Atmer med sin dobermann Britt. ”Det vanligaste och värsta misstaget är att man kastar sig över en främmande hund och låter jollrande och rufsar om öronen på den”, säger hon.

Fråga om lov

Men hur ska man då göra när man ska hälsa på en hund? Steg ett är att fråga hundägaren om lov. Sedan ska hundägaren fråga sin hund om den vill hälsa, tycker Linda.

– Sedan är det så att du ska stå stilla. Jag börjar med att öppna handen vid sidan av mig och så låter jag hunden nosa. Jag tittar inte ens på hunden i det läget. Sen ser jag att hundens kroppspråk lättar upp och då speglar jag hundens kroppsspråk.

Vad betyder det?

– Om hunden är lugn och lite stillsam så är jag det också. Går hunden därifrån så står jag stilla eller backar. Är hunden väldigt glad så är jag glad tillbaka. Det handlar om att möta hunden på samma våglängd.

Finns det något tillfälle när man inte ska hälsa på hundar?

– Självklart undviker jag hundar som morrar eller visar tänderna, då är det tydligt att den inte vill hälsa. Jag brukar också undvika att hälsa på hundar som sitter i knäet på hundägaren. Likaså brukar jag undvika att hälsa om det är trånga utrymmen eller om det är stökigt runtomkring, tänk på miljön.

Linda tipsar: Så lär du hunden att hälsa rätt

  • Många hundar hoppar. Det är upp till mig om jag tycker att det är okej. Men jag måste informera andra om att min hund hoppar så du vet. Man kan också lära hunden att inte hoppa om man vill.
  • Respektera din hund. Hundar måste inte älska främmande människor. Självklart frågar jag min hund om den vill hälsa.
  • Tänk på att du har ansvar för din hund. Om någon kommer springande fram och inte frågar, måste jag stoppa den människan . Man kan inte bara komma fram och hälsa utan att fråga. Och kom ihåg – man får säga nej.