Bolt erbjuder gratis taxi till vårdpersonalen

Av: Claes Olsson, Hanna Lindqvist

Publicerad:
Uppdaterad:
Natalia Contreras, undersköterska.
Foto: Privat
Natalia Contreras, undersköterska.

Vårdpersonalen är tungt belastade under coronavirusets spridning.

Nu vill taxitjänsten Bolt se till att de kommer hem så smidigt, och riskfritt, som möjligt efter ett hårt och långt skift.

– Jag har varken bil eller körkort så för mig är det väldigt uppskattat, säger undersköterskan Natalia Contreras.

Många sjukhusanställda har långt till jobbet, och att åka kollektivtrafik innebär en viss risk. Därför erbjuder taxitjänsten Bolt gratisresor mellan hem och sjukhus för vårdanställda på helger.

– Första gången jag fick nys om det nappade jag direkt. Det är otroligt fint och väldigt uppskattat från min sida. På helgmorgnar tar det nästan en timme till jobbet om jag reser kollektivt, men med taxi tar det bara 15 minuter. Nu kan jag sova längre, och jag hinner träffa min son mer, säger Natalia Contreras som jobbar som undersköterska vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Hon har nyttjat tjänsten i snart en månad och upplever att oväntat många i samhället ställer upp för vården.

– Vi har också fått mat så att det räcker och blir över. Det är väldigt fint när man jobbar 13 timmar och ska upp tidigt morgonen efter. Det är inte klokt hur tungt det är, men det är det som krävs och då hinner man inte fixa mat.

– Man blir lite rörd över alla fina initiativ, säger Natalia Contreras

”Hjälper gärna till”

De bakomliggande anledningarna till initiativet är flera, både att vårdpersonalen ska kunna komma hem så smidigt som möjligt efter ett långt arbetspass men också att det i nuläget är färre avgångar, och trängre, i kollektivtrafiken under helgerna.

– Vi har under en tid sett över möjligheterna vad just vi kan bidra med. Vi har lyxen att ha tusentals bilar och duktiga förare kopplade till vår plattform som gärna hjälper till. Därför landade vi i att hjälpa vården som i tider som dessa är extra utsatt, och ska vi hjälpa vården ska det vara helt gratis, säger Nils Wijkmark som är regionchef för norra Europa på Bolt.

– Vi fokuserar på avdelningarna som direkt eller indirekt jobbar med covid-19 patienter.

Gynnar chaufförerna

Just nu är gratisresorna tillgängliga för några av de största sjukhusen i Stockholm på fredagar från 16.00 fram till 09.00 på måndagen. Detta har lett till närmare 1200 extra resor totalt sedan starten den 10 april.

Nils Wijkmark menar även på att det utöver vårdpersonalen också gynnar taxichaufförerna som inte har lika många resor som vanligt.

– Vi ville hitta något som inte bara skapar värde för vårdpersonalen, utan också för alla de chaufförer som sliter och detta initiativ är resultatet av det arbetet.

Bolt söker nu fler finansiärer för att utöka tjänsten så de kan införa körningar fler dagar i veckan – och på fler sjukhus.

– Det är himla kul att få vara med och bidra och göra någonting som är så uppskattat, säger Nils Wijkmark.

10 HJÄLTAR SOM HJÄLPER I CORONAKRISEN

Publicerad:

LÄS VIDARE