Polishunden Sota hittade den försvunna 98-åriga mannen

Publicerad 2018-10-04

När en 98-årig man försvann i skogen Ingelshyttan norr om Storå var specialsökhunden Sota snabbt på plats.

Efter att mannen varit bort i drygt ett dygn hittade Sota honom nedanför några klippor.

En kväll i september larmade hemtjänsten till regionledningscentralen i Örebro om en 98-årig man som var borta. Till en början var det oklart om mannen faktiskt var försvunnen eller ej, bland annat då han själv hade hört av sig och sagt att han inte behövde någon middag den dagen.

Under dagen hade 98-åringen synts till vid flera tillfällen runt om i skogen Ingelshyttan och när han fortsatte vara borta under natten började polisen försöka göra sig en bild av var den äldre mannen kunde vara.

Lagom till morgonen därpå kom ett tips in som gjorde att polisen kunde identifiera mannens bil ute i skogen. Då kom hundföraren Patrik tillsammans med specialsökhunden Sota dit.

Sota börjar söka

Sota började genast gå runt och söka spår omkring den funna bilen.

”Plötsligt reste hon ragg och drog iväg in i skogen. Efter bara en kort stund skällde hon och när jag kom fram till henne ungefär 300 meter från bilen, stod hon och markerade nedanför några klippor. Där satt han och trummade med käppen”, skriver polisen Patrik på Facebook.

Det visade sig att mannen gått vilse och fått övernatta i skogen. Han hade legat på några grankvistar, men var i gott skick med tanke på omständigheterna.

Hyllas på Facebook

Nu hyllas Sotas insats på polisernas Facebook-inlägg.

”Underbara hund”, skriver en person i kommentarsfältet.

”Bra jobbat Sota!”, kommenterar en annan.