”Ingen hund är hopplös – lösningen ligger hos ägaren”

Uppdaterad 2022-04-08 | Publicerad 2022-04-06

Ibland innebär hundlivet utmaningar.

Om problemen upplevs som för stora måste man hantera dem.

– Det går oftast att hitta lösningar. Men det är viktigt att förstå att det kan innebära anpassningar för hundägaren, säger Linda Atmer på Hunden i Centrum.

Alla hundar har beteenden som är mer eller mindre problematiska, men alla problem behöver inte vara så allvarliga. Något att fundera över är också – vems är problemet?

– Är det ett problem som jag har med min hund, något som andra tycker är jobbigt eller är det hunden som beter sig problematiskt för att den mår dåligt?

Linda Atmer tipsar om att när vi vill lösa hundens problembeteende, måste vi fråga oss varför hunden beter sig som den gör.

– Jag har alltid hundens välmående som främsta mål när jag jobbar med hundar med problembeteenden. Hur mår hunden? Är hunden frisk? Får hunden det den behöver? Det måste man kika på innan man funderar över andra åtgärder.

Linda menar att vi generellt sett har väldigt höga krav på våra hundar. För hunden är människovärlden en konstig plats. De får till exempel inte gå ut när de vill eller jaga när de vill, de får inte hälsa på alla hundar, de ska kunna gå fint i koppel och komma på inkallning i alla möjliga miljöer.

– Många regler vi sätter upp är helt emot hundens natur. Ibland kanske vi behöver ändra våra förväntningar. Alla hundars små egenheter ska inte ses som problem. De kanske bara är en del av deras personlighet.

Men visst finns det problembeteenden som vi kan hjälpa hundarna med.

Skäller på promenaden

Det absolut vanligaste problemet som hundägare söker hjälp för är att hunden skäller på andra hundar på promenaderna, berättar Linda Atmer. Andra vanliga problem är att hunden drar i kopplet eller att hunden inte klarar av att bli lämnad ensam hemma, eftersom den då skäller mycket.

– Då är det viktigt att fundera över varför hunden uppvisar den här typen av beteende. Har man exempelvis inte tränat hunden på att vara ensam, är det inte så konstigt att hunden tycker det är jobbigt.

– Börja med att lämna hunden och gå ut med soporna. Sedan ökar man lite i taget efter det.

Självklart ser man till också att hunden har fått det den behöver först, under stryker Linda.

– Att den har kissat och bajsat, fått en ordentlig promenad och hunnit varva ner.

Skippa dramat vid hemkomsten

Linda varnar för att många hundar under pandemin har vant sig vid att åter ha matte och husse hemma, nu kan komma att ha problem även om de tidigare kunnat vara ensamma hemma.

– Det är inte så konstigt om hunden tycker det känns märkligt när du plötsligt går tillbaka till jobbet och är borta hela dagarna. Då måste man långsamt vänja hunden vid att vara ensam.

Linda belönar inte hunden när hon kommer hem under tiden då hon tränar på att låta den vara ensam.

– Jag vill inte att hunden ska ha en förväntan när jag kommer hem. Hellre lämnar jag några godisar åt hunden när jag går.

Hunden är ofta glad när man kommer hem och hälsar vid dörren, men man behöver inte vara översvallande tillbaka när man kommer hem.

– Bekräfta hunden, att den förstår att jag ser den. Det ska liksom inte vara några konstigheter att jag är hemma nu, skippa dramat!

 – Om man upplever att något är problematiskt i hundens beteende är det viktigt att fråga sig ”varför gör hunden så här?”, tipsar hundpsykologen Linda Atmer.

Värre när hunden mår dåligt

För Lindas del är det inte säkert att det som någon annan upplever som ett problem med hunden verkligen är ett problem.

– Hunden kanske inte har så mycket problem av det. Exempelvis att den drar i kopplet, det kanske mest är jag som tycker det är jobbigt.

Men om man upplever att något är problematiskt i hundens beteende är det viktigt att fråga sig ”varför gör hunden så här?”. Har den för mycket energi? Mår den dåligt? Eller är den kanske bara väldigt förväntansfull när man är på väg till hundrastgården som är det roligaste den vet?

Enkla lösningar som funkar

Som hundägare måste du göra anpassningar, och det kan vara där i den skarven som problem uppstår – när man som hundägare förväntar sig att hunden ska anpassa sig mycket till ens eget liv men att man själv inte gör så många eftergifter.

– Det går att hitta lösningar som är bra för både hunden och ägaren. Man kanske får inse att ”vänta nu, jag har ju faktiskt en jakthund”. Då måste jag hitta tillfällen där den får jaga. Jag kanske kan gå en spårkurs där hunden får uttrycka sina jaktbeteenden?

Linda berättar att hon ofta ser hundägare som går med mobilen i högsta hugg på hundpromenaden.

– Sen tar man med sig hunden lite tvångsmässigt i koppel. Försök tänka på vad din hund vill att ni ska göra. Alla promenader måste inte innebära aktiviteter, men minst en promenad om dagen måste vara för hunden.

Om du har stora problem med din hund som du inte lyckas hantera på egen hand – sök hjälp hos exempelvis en hundpsykolog. Och viktigt att komma i håg: Fokusera på allt som din hund gör bra. Dyker något problem upp, fundera över varför den gör så. Och älska din hund för den den är.

5 tips: Så vänjer du hunden vid att vara ensam

  1. Börja med att lära din hund att vara bakom kompostgaller när du tex sitter och jobbar.
  2. Därefter börjar du lämna den korta stunder till exempel när du går ut med soporna. När man märker att det funkar – öka tiden successivt.
  3. Självklart ser du till att hunden fått det behöver, att den har kissat och bajsat, fått en ordentlig promenad och hunnit varva ner.
  4. Använd inte belöning när du kommer hem. Det är bättre att lämna något åt hunden när man går än att skapa en förväntan när man kommer hem.
  5. När du kommer hem: Bekräfta hunden, säg ”Jag ser dig, jag ser att du har varit ensam”. Men det ska inte vara några konstigheter med det, inget drama att matte eller husse är hemma igen.