Hundälskarna

PRESENTERAS AV

Valptrenden fortsätter – fler skaffar hund

Av:  TT

Labrador retriever är för tredje året i rad den mest populära hundrasen i Jordbruksverkets register. Arkivbild.
Labrador retriever är för tredje året i rad den mest populära hundrasen i Jordbruksverkets register. Arkivbild.

Många valde att skaffa hund under 2020, och ännu fler under 2021. Pandemins hemarbete och isolering tros vara förklaringen till ökningen, enligt Jordbruksverket.

I Jordbruksverkets hundregister, där alla hundar enligt lag ska registreras, noterades 78 000 nya registreringar under förra året. Det är 25 procent fler än under 2019, och nio procent fler än rekordåret 2020.

Svenska Kennelklubben, som har ett eget register, såg de högsta siffrorna på nära 50 år och de näst högsta genom tiderna. 62 894 hundar registrerades hos dem under 2021. Det toppas endast av år 1973, då 63 310 nya hundar registrerades.

Labrador retriever är den överlägset mest populära rasen i Jordbruksverkets register, följd av schäfer på andraplats och golden retriever på tredjeplats.

Luna är det vanligaste namnet bland årets nyregistreringar, men bland samtliga fyrbeningar är namnet Molly mest populärt. Därefter kommer Bella och Charlie.

Under senare år har det blivit vanligare med smuggelhundar som säljs på internet. Simon Löfgren på Jordbruksverkets smittbekämpningsenhet uppmanar till att noga undersöka en hund innan man köper den.

”Begär till exempel att få träffa valpen tillsammans med sin mamma i hemmet och kolla upp så att mamman är registrerad i hundregistret. Begär också att hunden är grundvaccinerad och har ett högst 7 dagar gammalt besiktningsintyg från veterinär. Ta inte emot hunden på exempelvis en parkeringsplats, köp den i dess hem”, säger han i ett pressmeddelande.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN