Sjukhuspersonal slipper p-avgift

Stockholms finansregionråd: Ett självklart beslut

Uppdaterad 2020-03-31 | Publicerad 2020-03-30

Efter ett tolv timmar långt pass på Karolinska sjukhuset möttes Malin Lägerud av en parkeringsbot. Nu berättar finansregionrådet Irene Svenonius (M) för Aftonbladet att all sjukhuspersonal i Stockholm slipper betala avgift för parkering från och med onsdag.

Frustration sköljde över Malin Lägerud efter det långa arbetspasset på Karolinska sjukhuset i Huddinge i fredags. En gul bot var fäst under vindrutetorkaren.

– Det känns tufft att man får en parkeringsbot när man jobbar hårt i fronten på sjukhuset och kämpar för att trygga vården, sa Malin Lägerud, som är omvårdnadsansvarig på sjukhuset, till Aftonbladet då.

Finansregionrådet Irene Svenonius (M).

Finansregionrådet: Blev upprörd

Nu agerar Region Stockholm. Från och med onsdag ska all sjukhuspersonal i Stockholm få parkera gratis.

– Jag såg nyheten om detta och blev upprörd. Vår personal jobbar dygnet runt och ställer upp för varandra. De jobbar över tolv timmar åt gången. Nu måste vi hjälpa dem att orka, säger finansregionrådet Irene Svenonius (M).

Dels så är beslutet taget för att underlätta för vårdpersonal som reser till och från jobbet vid tider då kollektivtrafiken är otillgänglig. Men det handlar också om att minska smittorisken för personalen så att de ska kunna fortsätta arbeta.

– Det är ett självklart beslut i den situationen som vi befinner oss i. Det är inte rimligt att få böter när man jobbat ett tolvtimmarspass, säger Irene Svenonius.

Gamla böter kan rivas

Sjukhusanställda som redan fått böter kan höra av sig till det aktuella parkeringsbolaget och förklara situationen.

– Om boten inte rivs så kommer de i alla fall att betalas av någon annan än den anställda, säger Irene Svenonius.

På tisdagen ska sjukhuspersonalen i Stockholm informeras om hur den nya avgiftsfria parkeringen kommer fungera i praktiken.

ANNONS