Här slukas stjärnan av ett svart hål

Uppdaterad 2016-02-21 | Publicerad 2015-12-07

Astrofysiker har för första gången någonsin observerat hur ett svart hål äter upp en stjärna.

Ut strålar en kvast av ljus.

– De här händelserna är extremt sällsynta, säger Sjoert van Velzen, astrofysiker vid Johns Hopkins universitetet där forskningen gjorts.

Svarta hål är områden som är så kompakta och har så stor gravitation att inget ljus släpps ut.

Nu har forskare vid Johns Hopkins universitetet i USA observerat hur en stjärna sugs in i ett svart hål – och vad som händer sen är fantastiskt.

Om en stor gasvolym som en stjärna sugs in i hålet bör en plasmastråle med en fart nära ljushastigheten ge sig iväg bort från det svarta hålets kant är forskarnas teori.

– De här händelserna är extremt sällsynta, säger Sjoert van Velzen som lett forskningen och samordnat 13 forskare från USA, Holland, Storbritannien och Australien, till universitetets hemsida.

”Första gången vi ser allt”

Stjärnan som var på väg att slukas observerades första gången med ett optiskt teleskop 2014. Det ledde till att astrofysiker vid universitetet i Oxford riktade sina radioteleskop mot det svarta hålet som befinner sig 300 miljoner ljusår från jorden.

Forskningsresultatet, som visar hur en stjärna glider ur sin vanliga bana och förstörs av det svarta hålet, presenteras i tidskriften Science.

– Det här är första gången som vi ser allting vid en stjärnförstörelse som sen följs av en konisk utstrålning och vi studerade det här under flera månader, säger Sjoert van Velzen.

Följ ämnen i artikeln