Jakten på meteoriten – där kan den ha landat

Publicerad 2021-07-25

Stora delar av Norge och Sverige lystes i natt upp av ett starkt orange ljussken, på vissa håll hördes även smällar.

Om något finns kvar av objektet tros det ha slagit ned väster om Oslo.

– Det här var en större sten, minst knytnävsstor men troligen en bra bit större än så, säger Eric Stempels som leder svenska meteornätverket.

Strax efter 01 i natt inträffade ett fenomen som syntes på många platser i Sverige. Aftonbladet fick in rapporter från bland annat Munkedal, Dalarna, Värmland, Närke, Sörmland, Uppland och Östergötland

Boliden, som en ljusstark meteor kallas, var ovanligt stor och ljusstark.

– I och med att det började på så hög höjd, på 90 kilometer och syntes starkt från 70 kilometer, så kan man förvänta sig det syns över ett område som är minst 300-400 kilometer från Oslo, säger Eric Stempels, forskare vid Institutionen för fysik och astronomi på Uppsala Universitet.

Tros ha slagit ned utanför Oslo

Det norska meteornätverket arbetar nu febrilt med att lokalisera exakt var meteoren kan ha landat.

– Preliminära beräkningar visar att den måste ha landat i Finnemarka mellan Modum och Lier, säger astronomen Morten Bilet till VG, som också tror att meteoren kommit in från asteroidbältet mellan Mars och Jupiter.

Meteoriten tros ha slagit ned väster om Oslo.

Finnemarka ligger strax väster om Oslo.

Men det är inte säkert att det blev något meteoritfall, enligt forskaren Eric Stempels.

– Den blixtrade till, vilket pekar på att den splittrades i mindre bitar. Mindre bitar har lättare att brinna upp i atmosfären.

Så du tror inte att något landade på marken?

– Jag vet inte. Det är kanske 50/50, det beror lite på vad mätningarna som jag håller på att mata in i min dator nu kommer att säga. Det beror väldigt mycket på ingångsfart, vinkel och hur mycket material det fanns till att börja med, säger Eric Stempels.

Peter Linde, ordförande i Svenska astronomiska sällskapet, säger till Aftonbladet TV att stenen kan vara allt från något kilo till något ton tung.

– I sällsynta fall når de också marken, och ännu mer sällsynt är att man faktiskt kan hitta dem, säger han.

14 kilo tung järnmeteorit hittades i Uppland

Något som gör meteoren extra intressant är att den kom in över bebyggt område, vilket ökar förutsättningarna att hitta spår av den. Meteorer består oftast av så kallad rymdsten eller, i mer sällsynta fall, av järn.

I november förra året inträffade en liknande händelse i Uppland. Senare hittades en 14 kilo tung järnmeteorit av två geologer, nära byn Ådalen utanför Enköping. Ursprungligen vägde den flera ton, enligt Rymdstyrelsen.

– Järnmeteoriter är väldigt ovanliga. Man tror att några procent, kanske upp till fem procent, är järnmeteoriter. På så sätt är det som hände i Ådalen otroligt speciellt, att det kom ned en järnmeteorit och att den hittades så färskt, säger forskaren Eric Stempels.

Eric Stempels, forskare i astronomi och fysik vid Uppsala universitet.

Följ ämnen i artikeln