Så rustar shoppinggalleriorna inför Black Friday i Uppsala

Publicerad:

NYHETER

Trots de strikta allmänna råden räknar de ansvariga vid både S:t Per Gallerian och Gränbystaden med ett uppsving på fredag – under årets största shoppingjippo.

Det gör inte de ansvariga vid Gottsunda centrum.

Black Friday brukar slå försäljningsrekord varje år.
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Black Friday brukar slå försäljningsrekord varje år.

Förra året shoppade vi för 7,1 miljarder kronor i Sverige under Black Friday. Men det lär vi inte göra i år. I alla fall inte i fysiska butiker. Smittoläget har gjort att 37 procent av svenskarna känner sig otrygga inför att handla i butiker, visar en nationell undersökning som Kantar Sifo utfört på uppdrag av Prisjakt.

Håller öppet längre

I Uppsala kommer dock flera butiker öppna tidigare för att minska risken för trängsel på fredag. Bland annat i S:t Per Gallerian i city. Där kommer en del butiker även att hålla flera kassor öppna, begränsa antalet kunder i lokalerna och sätta in extrapersonal samt entrévärdar vid entrén om det finns behov, berättar Angelica Chander som är marknadsansvarig. Somliga kommer även att ha digitalt kösystem så att kunderna inte behöver vänta på sin tur i butiken.

– Vi är väl förberedda, säger Chander.

Hon anser inte att gallerian haft problem med trängsel hittills. Sedan pandemin bröt ut har de ansvariga haft koll på hur många personer som gått in och ut genom entréerna till gallerian för att kunna anpassa antalet, städrutinerna har även utökats och det finns handsprit vid ingångarna.

Foto: Adelina Storkaas

”Vi driver inte Black Friday”

De ansvariga för Gränbystaden har också satt in flera åtgärder tidigare på grund av covid-19, men presenterar inte några nya inför Black Friday och julruschen.

– Black Friday är per definition ingen aktivitet som Gränbystadens galleria kommunicerar eller på annat vis driver, utan det är ett initiativ som respektive hyresgäst planerar och kommunicerar i egen regi. Mot den bakgrunden kontrollerar vi inte detta helt och hållet själva, säger fastighetschefen Thomas Levander.

Enligt honom är trängseln mer eller mindre helt frånvarande förutom under några timmar på fredagar och lördagar under eftermiddagarna i gallerian. För att minska risken för smittspridning har antalet ordningsvakter ökat, värdar har satts in och stationer för desinficering finns vid varje entré.

Foto: Anders Tukler
Gottsunda centrum.

”Ingen hets på Black Friday”

Gottsunda centrum kommer inte, likt Gränbystaden, att marknadsföra Black Friday på något sätt.

– Och inför julen så kommer vi i år inte att ha någon julaktivitet med pyssel, tomte och körer som vi brukar, säger centrumledaren Anna Andersson.

För att minska smittspridningen finns handsprit på flera platser i centrum och i butikerna, städningen har utökats och sittplatser har plockats bort för att minska större samlingar.

– Vi vill ju att kunderna ska handla här men inte stanna kvar när de handlat klart. Utan lämna plats till nästa som också vill handla med distans.

Andersson räknar dock inte med någon stor trängsel vare sig på fredag eller under julhandeln.

– Vi har tidigare år inte haft någon hets eller rusch på Black Friday då vi inte är en sån destination och vi tror att det kommer att gå bra med julhandeln. Det är många dagar före jul så jag tror att kunderna själva kommer att försöka handla i tid. Men vi är förberedda då vi har vakter i centrum som rör sig och kan agera och ser vi ett ökat behov så agerar vi utifrån det med extra personal.

Foto: Magnus Jansson Klarin
Publicerad:

LÄS VIDARE