Athraa, 32, dödades dagen efter att hon bestämt sig för att lämna maken

Uppdaterad 2021-07-02 | Publicerad 2021-06-29

Athraas liv i Sverige blev kort och isolerat.

Hon dödades med 41 knivhugg dagen efter att hon bestämt sig för att lämna sin make.

De fyra barnen är nu omhändertagna och Athraas mamma hoppas få träffa dem.

– Jag vill lukta på dem för att få känna doften av min dotter, säger mamman.

Förra veckan skulle Athraa ha fyllt 33 år.

Istället, på hennes födelsedag, inleddes rättegången mot hennes 46-årige make som erkänt att han högg henne till döds på morgonen den 3 april i år i deras lägenhet i Flemingsberg.

Mordet på Athraa var brutalt. Den misstänkte maken använde ett enormt övervåld som dessutom bevittnades av parets fyra små barn.

– Han tog kniven och slog på mamma. Hela huset blev blod, säger ett av barnen i förhör.

Familjen hade precis ätit frukost när mannen attackerade kvinnan.

Athraas mamma berättar via sitt målsägandebiträde Majeed Alnashi om chocken när hon fick veta att dottern mördats.

– Det är hemskt att barnen har behövt bevittna det här. Min enda önskan är att få träffa dem oavsett var eller hur. Jag vill lukta på dem för att få känna doften av min dotter, säger hon.

Mamman beskriver dottern som en lugn och omtyckt kvinna som var utbildad engelskalärare.

– Hon var så duktig i skolan att rektorn sa när hon slutade att om det funnits betyg som varit över 100 så hade hon fått det, berättar mamman.

”Friade innan de lärt känna varandra”

Det var på den utbildningen i hemlandet Irak som hon lärde känna sin blivande makes syster.

– Han friade innan de kände varandra. Vi kände heller inte till att han hade varit gift två gånger tidigare.

Det första barnet, en pojke som idag är sju år, föddes i Irak. Enligt mamman började maken misshandla Athraa tidigt i förhållandet, redan när hon var gravid med parets tvillingsöner som idag är 4 år.

Athraa var 32 år när hon mördades i sitt hem.

När hon väl flyttade med maken till Sverige 2016 blev hennes liv i lägenheten i Flemingsberg mycket isolerat visar förundersökningen.

Uppmanades att anmäla

Misshandeln ska ha fortsatt där, berättade Athraa för sin mamma, och maken lät henne inte träffa den enda släkting hon hade i Sverige. Inte heller fick hon skaffa vänner eller umgås med grannar.

En grannkvinna i området i Flemingsberg blev trots det vän med Athraa och Athraa öppnade upp sig för henne om sin situation. Grannen hjälpte Athraa att komma till en kurator och uppmanade henne att anmäla maken.

Men när maken fick veta att Athraa pratade med en utomstående hotade han grannen och sa åt henne att låta hans hustru vara.

Någon anmälan gjordes aldrig.

När maken ringde polisen den 3 april och sa att han mördat sin fru var familjen helt okända både hos polis och socialtjänst.

– Han har behandlat henne mycket dåligt. Bland annat berättar hon om att han var en snål person och när hon behövde något till hemmet så går han och hämtar från soporna och säger att du får använda det, säger mamman.

Athraas familj ska flera gånger ha bett 46-åringen att skilja sig från Athraa, att låta henne gå.

– Men varje gång så sa han att han ångrade sig och bad om ursäkt. Han utnyttjade också det faktum att det är en skam att skilja sig i Irak och därför har situationen fortsatt, berättar mamman via sitt målsägandebiträde Majeed Alnashi.

Skickade sms

Maken ska även ha hotat Athraa med att hon skulle förlora barnen om hon lämnade honom.

Men något hände i våras.

Athraa tog mod till sig och dagen innan mordet skickade hon ett sms till maken. Där skrev hon att hon ville skiljas och att hon nu fått lära sig att det finns rättigheter för kvinnor i Sverige.

Det sms:et tros vara orsaken till mordet men maken har inte riktigt kunnat förklara varför han gjorde som han gjorde. Han säger att Athraa var det vackraste han hade.

– Det är inte jag som mördade henne. Det är en person som satt i min hjärna och sa till mig att jag ska döda henne, säger han i ett förhör.

Men en rättspsykiatrisk undersökning som gjorts på mannen visar att han inte led av en allvarlig psykisk störning när han mördade sin hustru.

Rättegången avslutades förra veckan.

Följ ämnen i artikeln