Hård intern kritik mot Sabuni: ”Surrat fast sig vid masten och balanserar på avgrunden”

Publicerad 2021-06-24

Nyamko Sabuni säger nej till Januaripartierna.

Beskedet kom två timmar innan partistyrelsens möte – nu lyfts kritik att hon körde över sitt parti.

– Ett beslut om hur L ska agera i ett läge där vi kan driva fram ett extraval måste naturligtvis ha stark förankring, säger Anna Starbrink (L).

Politikens strålkastarljus riktades i går eftermiddag snabbt om från C-ledaren Annie Lööf till L-ledaren Nyamko Sabuni. Vändningen kom efter att Lööf backat om det omstridda hyresförslaget och bjudit tillbaka Sabuni in i Januarisamarbetet.

Men Liberalerna nobbade Annie Lööfs invit.

– Liberalerna verkar för en liberal borgerlig regering, svarade den ekonomiskpolitiske talespersonen Mats Persson blixtsnabbt.

När Annie Lööf intervjuades i SVT:s Aktuellt timmarna senare hade hon ändå en förhoppning om att L skulle återvända. Hon sa att hon personligen tänkte ta kontakt med Nyamko Sabuni för att få henne att ändra sig.

Liberalernas partistyrelse hade ett extrainsatt möte vid klockan 14 på torsdagen. Under mötet skulle partiets vägval diskuteras. Men Nyamko Sabuni väntade inte in diskussionen. Klockan 12 gav hon besked till TT.

– Vi kommer inte ingå ett nytt avtal med vad som i praktiken blir både S, V, C och MP, sa hon.

”Jag tycker det är dåligt”

Anna Starbrink, regionråd i Stockholm, är kritisk till Sabunis agerande. Hon anser inte att partiledaren kan fatta ett så avgörande beslut på egen hand.

– Centerpartiet har öppnat en dörr för ett återtagande av Januariavtalet. Att det avfärdas så snabbt förvånar mig och det tycker jag är dåligt. Jag tycker att det vore bra om partiledningen och partistyrelsen involveras, säger hon.

Starbrink tillhör falangen i L som var kritisk mot närmandet till M och SD. Hon har uppfattningen att L bör stanna kvar i Januariavtalet.

– Vi har lite drygt 2 procent av väljarna. Det är en dumdristig sak att driva fram ett extraval, vi behöver arbeta för att stärka vårt parti för det ordinarie valet, säger hon.

Riksdagsledamoten Lina Nordquist (L) delar inte kritiken. Hon anser inte att det finns några stora meningsskiljaktigheter i partistyrelsen, som hon själv sitter i. Strategin är att försöka få Centerpartiet över till den borgerliga sidan.

– Vi hoppas att Annie Lööf vill komma över, annars blir det ett extraval, säger Nordquist.

Krokar arm med SD

Flera L-källor säger till Aftonbladet att det fram till igår fanns en acceptans för beslutet som fattades i måndags, att avsluta Januariavtalet i förtid.

– Eftersom Januariavtalet röstades ner måste vi ju välja vilken väg vi ska gå och då är det rimligt att följa partirådet och verka för en borgerlig regering, säger en L-källa.

Men i samma stund som Annie Lööf öppnade dörren för L att kliva tillbaka blossade de interna striderna upp på nytt. En L-källa anser att partiledningen är helt fanatiska med att ingå i en borgerlig regering.

– De har surrat fast sig vid masten och vår lilla båt balanserar på avgrunden, säger källan.

”Helt rabiata”

Aftonbladet har sökt flera av ”reservanterna” i Liberalerna, gruppen som var emot ett närmande till M och SD. Men ingen vill uttala sig offentligt. En L-källa som inte sitter i riksdagen, men som har god kännedom i partiet, säger att det är oerhört lågt i tak och att flera i riksdagsgruppen upplever situationen som jobbig. Turbulensen märks tydligt i interna Facebook-grupper och på enskilda liberalers Facebook-sidor.

En fullmäktigeledamot i Stockholm riktade nyligen kritik mot Nyamko Sabunis uttalande i om att inte dra upp några röda linjer gentemot M och SD i en eventuell framtida regering. Inlägget möttes av ett hav av arga kommentarer.

– Många är helt rabiata. Tonläget är extremt, säger källan.

Leissner: Jag är väldigt bekymrad

En intern grupp heter Folkliberalerna. De är starkt emot L:s vänding att ingå i en borgerlig regering med stöd av SD och har nyligen ansökt om att få bilda ett nytt parti. De har bland andra med sig Abdukadir Salad Ali, som utsågs till ”Årets Liberal” 2020 men som i protest lämnade L i våras.

Även kända företrädare som den tidigare partiledaren Maria Leissner är aktiv i gruppen.

– Jag är väldigt bekymrad över vad som händer nu. Många i Liberalerna springer iväg åt annat håll. Liberalerna är mitt parti och jag tänker inte lämna det. Men jag är intresserad av vad som händer och försöker vara närvarande i olika grupper, säger Leissner

Vad är du bekymrad över?

– Väljarstödet.

Spelar högt spel

I SCB:s stora partisympatimätning i juni fick Liberalerna bottennoteringen 2,5 procent vilket innebär att de skulle åka ur riksdagen.

En L-källa anser att Nyamko Sabuni spelar ett mycket högt spel just nu.

– Varför skulle man rösta på liberalerna om man vill ha en moderatregering? Om vi har 2,5 procent? Blir det extraval åker vi ur riksdagen.

Nyamko Sabuni har via sin pressekreterare Anton Johansson avböjt intervju.