Temperaturer över det normala in i oktober

Av: TT

Publicerad:
På söndagen väntas över 20 grader på flera håll i södra Sverige. Arkivbild.
Foto: Vilhelm Stokstad / TT
På söndagen väntas över 20 grader på flera håll i södra Sverige. Arkivbild.

September har varit något varmare än normalt i hela landet. Värmen ser också ut att hålla i sig in i oktober.

Nästan hela Norrland har höst sedan ett par dagar tillbaka men i södra Sverige råder alltjämt meteorologisk sommar. Och så ser det ut att fortsätta in i oktober.

De senaste dagarna har Götaland och Svealand haft temperaturer kring 16–20 grader, vilket fortsätter in i nästa vecka.

– På måndag är det fortfarande ganska så höga temperaturer för årstiden i Götaland, säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog på SMHI.

Det håller i sig till på onsdag på sina håll med temperaturer uppemot 20 grader. En hel del solchanser uppstår också i norra Götaland och Svealand.

På torsdag sker en liten förändring i södra Sverige och då väntas runt 15 grader, 10 grader i norr, för att sedan i slutet på veckan gå ned ytterligare när det kommer regn och blir lite mer av varannandagsväder.

September har generellt sett varit varmare än normalt, konstaterar SMHI.

– Om vi kollar generellt den här månaden så ligger det på någon grad över det normala i hela landet. Det lättaste svaret är att det är en varm luftmassa som kommit upp och har legat över landet. Många av lågtrycken har tagit en nordligare bana, vilket gör att de drar upp varmare luft söderifrån, säger Max Lindberg Stoltz.

Därför har september inte innehållit särskilt många kalla dagar eller nätter.

De närmaste fem dagarna ser också ut att bli varmare än normalt även in i början på oktober.

– Den varmaste luftmassan som ligger över oss i dag och främst i morgon knuffas bort i veckan men det blir fortfarande milt. Så det ser absolut ut som det kan bli en varm inledning på oktober också, säger Lindberg Stoltz.

Publicerad: