Publicerad:

Minister: Homosexuella kan dra till Sverige

Av: TT

Publicerad:
Estlands nationalistiske inrikesminister Mart Helme tycker att landets homosexuella kan "sticka till Sverige". Arkivbild.
Foto: Tanel Meos/AP/TT
Estlands nationalistiske inrikesminister Mart Helme tycker att landets homosexuella kan "sticka till Sverige". Arkivbild.

Estlands inrikesminister tycker att homosexuella estländare kan sticka till Sverige. Kommentaren – och hans önskan att förbjuda samkönade äktenskap – orsakar en regeringskris.

Inrikesministern Mart Helme är en förgrundsfigur i nationalistpartiet Ekre, som driver på för en folkomröstning i Estland om samkönade äktenskap. Om partiet får bestämma ska det skrivas in i grundlagen att äktenskap bara kan ingås mellan en kvinna och en man.

Tidigare i veckan motiverade Helme detta för det tyska etermediebolaget Deutsche Welles ryskspråkiga kanal med att säga att det är viktigt med "moral" och att kvinnor och män får barn. Han fick frågan om han upplever att homosexuella utgör ett hot mot Estland.

– Låt dem sticka till Sverige. Alla behandlar dem på ett artigare sätt där, svarade Helme, som underströk att han själv verkligen inte är vänligt inställd till homosexuella.

Sedan dess har oppositionen krävt Mart Helmes avgång och president Kersti Kaljulaid har uttalat att han inte är lämplig som minister.

Regeringschefen, premiärminister Jüri Ratas (Centerpartiet), har sagt att regeringen ska stå på samma värderingsgrund. Det har hållits krissamtal mellan dess partier, utan resultat.

Ekres ledare, Mart Helmes son Martin Helme, sätter hårt mot hårt och kallar det en yttrandefrihetsfråga. Mart Helme själv säger till tidningen Postimees att han inte tänker avgå frivilligt, men att Ekre mycket väl kan komma att lämna regeringen.

Publicerad:
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN