Coronapandemin

Nya given när smittan ökar: Lokala coronaregler

Skärper allmänna råd

Av: 

Sophie Stigfur

Oskar Forsberg

NYHETER

Nu får regionerna snart själva bestämma vilka restriktioner som ska gälla där just du bor.

I Uppsala, där smittan ökar och är stor bland studenter, välkomnas möjligheten.

– Jag tror det bästa rådet just nu är att folk låter bli att festa, säger smittskyddsläkare Johan Erik Nöjd.

I många andra länder har man infört olika coronaregler för olika delar av landet beroende på hur smittspridningen ser ut geografiskt. Senast i går meddelade Storbritanniens Boris Johnson att olika områden kommer delas in efter tre kategorier utifrån hur pass hög smittspridningen är, med följden att pubarna i Liverpool exempelvis måste stänga – medan krogarna i London kan hålla öppet.

Nu öppnar Folkhälsomyndigheten för en liknande situation även i Sverige.

Kan avråda från restaurangbesök

Från och med den 19 oktober kommer det bli upp till regionerna själva, eller delar av regionerna, att besluta om lokala coronaregler.

– Det kan till exempel handla om att man ska avstå från att åka kollektivtrafik eller besöka köpcentrum. Det kan också vara att avstå från restaurangbesök, säger Britte Bråstad, chefsjurist på Folkhälsomyndigheten.

Regionerna ska även kunna besluta om att avråda från att besöka gym, samt uppmana sina invånare att undvika fysisk kontakt med personer som man inte bor tillsammans med.

Den nya given ska ses som tillfälliga åtgärder som kan gälla under en begränsad period, i exempelvis två veckor, men som sedan kan förlängas.

”Smittas på fester i Stockholm”

I Region Uppsala, där smittan ökar, kommer man att använda sig av den nya möjligheten.

– Ja, det tror jag. Vi ska bara komma överens med Folkhälsomyndigheten om på vilket sätt, säger smittskyddsläkare Johan Erik Nöjd.

I Uppsala står studenter i åldrarna 20–30 år för en knapp tredjedel av coronafallen. Något som skulle kunna innebära att man uppmanar till att stänga universiteten. Som det ser ut nu vore det nog dock inte särskilt effektivt, enligt Nöjd.

– Det finns många sociala faktorer i den åldersgruppen. Många av studenterna som testat positivt tror inte att de blivit smittade på föreläsningar i skolan utan gissar att det har skett när de festat i Stockholm.

Ni blir alltså lite bakbundna av vad man beslutar lokalt i Stockholm?

– Jag tror det bästa rådet just nu är att inte festa generellt. Folkhälsomyndigheten skulle nog helst se att folk höll sig på sin ort och att man inte ses i stora sällskap, säger Johan Erik Nöjd.

Smittan ökar i Stockholm, där bilder på festande sällskap runt Stureplan i helgen särskilt väckt reaktioner. Särskilt tydlig är ökningen av patienter som vårdas på sjukhus, totalt är det nu 57 personer – tjugo fler än föra fyra dagar sedan. Smittan ökar också på länets äldreboenden. Sedan i fredags har ytterligare åtta boende i Stockholm testat positivt.

Maria Rotzén Östlund, biträdande smittskyddsläkare i Region Stockholm, kommenterar kollegan i Uppsalas kritik om att unga personer i Uppsala smittas i Stockholm.

– Det får stå för honom, men kan säkert stämma. Det ger oss anledning att fortsätta informera unga om att avstå från fester där man träffar många nya och inte håller distans, säger hon.

”Personliga ansvaret”

I övrigt uppger Maria Rotzén Östlund att mycket handlar om det personliga ansvaret.

– Ju mer ansvar vi tar desto mindre restriktioner behövs det. Vi vill inte ha så mycket restriktioner och nedsläckta samhällen, utan kunna hantera det här ändå.

Rotzén Östlund utesluter trots det ändå inte att det från och med den 19 oktober kan komma att införas nya lokala restriktioner inom Region Stockholm.

– Vi följer läget mycket noga, säger hon.

I Region Örebro, där smittan också ökar, är smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen positiv till den nya möjligheten – även om hon inte vill precisera på vilket sätt lokala restriktioner kan bli aktuellt för Örebro.

Bitte Bråstad, chefsjurist på Folkhälsomyndigheten.

PODD Då kan ett vaccin vara redo

Aftonbladet Daily pratar med samordnaren Richard Bergström.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS EXTERN LÄNK

Tror du att du haft Covid-19? Beställ antikroppstest enkelt här.

Werlabs

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Coronapandemin

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Folkhälsomyndigheten

Kollektivtrafik

Resor

Uppsala

Stockholm