Trump tillbaka till öde Vita huset – varit symtomfri i 24 timmar

Publicerad 2020-10-07

Donald Trump har återvänt till Ovala rummet.

Därför har det ställts fram en ”isoleringsvagn” full av skyddsutrustning för Vita husets övriga anställda.

Nu rapporteras presidenten vara symtomfri och ha spår av antikroppar.

Under onsdagsmorgonen har presidenten Donald Trumps Twitter-närvaro varit påtaglig. Och enligt Vita husets stabschef Mark Meadows är presidenten tillbaka fullt ut i arbetet, skriver Reuters.

Trump sägs också vilja återvända till det Ovala rummet i Vita huset så snabbt som möjligt. Kanske redan i dag. Och så blev det. Vid 21.30-tiden meddelades att Donald Trump var tillbaka på sin arbetsplats i Vita huset.

Tidigare på onsdagen publicerade presidentens pressekreterare ett nytt uttalande om presidentens hälsa.

Enligt Vita husets stabschef Mark Meadows är presidenten tillbaka fullt ut i arbetet.

Trumps läkare Sean Conley uppger i uttalandet att presidenten varit symtomfri i 24 timmar och feberfri i fyra dygn. Hans hälsotillstånd bedöms vara “inom det normala”.

Provtagningar ska också visa att Trump har antikroppar, uppger Conley enligt uttalandet.

President Trump ska under onsdagsmorgonen ha sagt att “Jag mår utmärkt”.

Önskan att få återvända till presidentkontoret verkar därmed närmare att förvekligas. Men när han är tillbaka kommer han mötas av ett ganska öde Vita hus då de allra flesta arbetar hemifrån.

Antingen för att de är en av de 30-tal Vita huset-medarbetare som testats positivt för covid efter att att Trump bekräftats coronasmittade, eller som säkerhetsåtgärd, rapporterar CNN.

Trumps läkare Sean Conley uppger i uttalandet att presidenten varit symtomfri i 24 timmar och feberfri i fyra dygn.

15 av de bekräftat smittade arbetar i presidentens närmaste krets.

Larm inifrån Vita huset uppger att medarbetarna är skrämda över bristen på information och att de inte fått någon information om att viruset spridits bland dem som jobbar nära presidenten.

Under veckan har städpersonal i skyddsutrustning sanerat arbetsplatserna i Vita huset och inför presidentens återkomst har det upprättats ett dokument med säkerhetsåtgärder – ”Skyddsåtgärder och Potus-möten” eller ”Precautions and POTUS Interactions”, skriver New York Times.

Det innebär bland annat att det rullats in en isoleringsvagn som placerats utanför det ovala kontoret. I den finns skyddsmaterial för den som ska träffa president Donald Trump.

Skyddsutrustningen innefattar bland annat kirurgisk skyddsmask, gul skyddsdräkt, skyddsglasögon och handskar, enligt New York Times.

Men den som inte kommer närmare än två meter behöver bara bära ansiktsmask, enligt det dokument som tagits fram inför Trumps återkomst.

Den som väntas komma närmare än två meter måste dock skydda sig mer.

Då krävs det att den som träffar presidenten spritar eller tvättar händerna, tar av sig sina ytterkläder och bära skyddskläder.

Efter mötet ska den gula skyddsrocken kastas, händerna tvättas och skyddsmasken rengöras.

Under veckan har städpersonal i skyddsutrustning sanerat arbetsplatserna i Vita huset.