Sjukvårdsdirektörens uppmaning: Sök vård

Uppdaterad 2021-03-19 | Publicerad 2021-02-27

Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör, efter onsdagens presskonferens i Malmö.

Region Skånes hälso- och sjukvårdsdirektör larmar om att vissa inte söker vård under pandemin, trots symtom på allvarliga sjukdomar.

Särskilt oroliga är regionen för att personer med symtom på olika cancerformer undviker att söka vård på grund av att sjukvården varit högt belastad.

– Vi vill inte att man ska sitta hemma vid köksbordet och fundera på att söka, utan man ska söka, säger Pia Lundbom.

Coronapandemin har orsakat ett högt tryck på sjukvården i Skåne. När det var som allra värst, under vecka 1, vårdades 630 personer med covid-19 på skånska sjukhus.

Pandemin har gjort att vård fått ställa om, och viss planerad vård såsom besök och operationer har fått skjutas upp om de inte varit akuta.

Under en presskonferens förra veckan belyste dock regionens hälso- och sjukvårdsdirektör, Pia Lundbom, att cancersjukvården samt akutsjukvården fungerat väl i regionen även under pandemin. Dock ser man ett minskat inflöde av patienter 2020 jämfört med 2019.

– Som ni säkert minns så ställde vi in en hel del verksamhet i våras, men vi vet också att många avbokade sina tider. Vi ser ett minskat inflöde framför allt urologiska cancer, alltså cancer i prostata och i njurar, men även i lungcancer och hudcancerområdet. Det är väldigt viktigt att söka vård för symtom man inte känner igen, man ska inte vara rädd för att söka vård – vi kan hantera patienter som söker även under pågående pandemi. Så en uppmaning: sök vård om du har symtom, sa Pia Lundbom under pressträffen.

Till Aftonbladet säger Pia Lundbom att antalet besök och operationer minskade med 9 procent på hösten jämfört med tidigare år.

– Om vi tittar på det vi kallar utförd vård, det vill säga det vi gjorde, hade vi en skillnad på 6 procent i antalet besök eller operationer som totalsumma. Efter sommaren låg vi på 9 procent färre.

Det är inte samma sak som att det är patienter som kommer att komma in i systemet igen, berättar Pia Lundbom.

– Vissa av dessa kan ha fått vård av privata vårdgivare till exempel, men vi är oroliga för de som inte vågat söka sig till sjukvården.

”Så ska man inte tänka”

Pia Lundbom berättar att det är främst vissa cancerformer som man ser ett minskat inflöde av under 2020 jämfört med 2019. Det handlar bland annat om urologiska cancerformer, prostatacancer och njurar, men även symtom på lungcancer.

– En del av cancerdiagnoserna är ofta lite äldre personer, det är klart att när medierna är i full gång med pandemidata och rapporterar om hur illa det ser ut i sjukvården, så kanske man sätter sig hemma och tänker att ”jag ska inte belasta”, men så ska man inte tänka. Man ska söka vård. Vi är noga med att man ska försöka upptäcka symtom så tidigt som möjligt, för då får vi en bra diagnostik och behandling. Så vi vill inte att man ska sitta hemma vid köksbordet och fundera på att söka, utan man ska söka vård om man har symtom, säger Pia Lundbom.

Enligt statistik från Regionala cancercentrum i samverkan har antalet provsvar med cancerdiagnos minskat på Skånes universitetssjukhus i Malmö och Lund. Under perioden mars-oktober 2020 konstaterades 8,5 procent färre cancerdiagnoser i Lund jämfört med samma period föregående år. Samma period i Malmö var det 1,1 procent färre jämfört med 2019, men vissa perioder var det lägre – såsom mars-maj då 6,9 procent färre provsvar med cancerdiagnos gjordes. Som störst var skillnaden i Lund under september-oktober, då 11,0 procent färre provsvar gjordes.