Påhoppen på barnläkaren i dolda gruppen: ”Sjuk i huvudet”

Publicerad 2021-02-13

Den högt uppsatta professorn kallar barnläkaren Jonas Ludvigsson för en sjuk människa i den dolda Facebook-gruppen.

I nästa mening skriver han samma sak om Tegnell, Carlson och Giesecke.

– Det är sorgligt hur debatten har utvecklats, säger Ludvigsson – som efter mängder av hot nu bestämt sig för att sluta forska om covid-19.

En intern grupp för diskussion om den svenska coronastrategin eller ett forum där det smids planer på påverkanskampanjer mot Sverige?

Åsikterna om den dolda gruppen Mewas på Facebook går isär.

Gruppen samlar omkring 200 medlemmar. Många är framstående forskare och professorer som är kritiska till den svenska coronastrategin.

Sveriges Radios Vetenskapsradion och Ekot har granskat innehållet i gruppen. De motiverar granskningen med att experter på informationspåverkan lyfter gruppen som problematisk på grund av det höga tonläget och metoderna att påverka bilden av Sverige internationellt.

Aftonbladet har tagit del av ett par skärmdumpar från gruppen som visar hur det höga tonläget kan se ut.

Forskar om barn

I skärmdumparna går en högt uppsatt professor till angrepp mot barnläkaren Jonas Ludvigsson. Innehållet har sin bakgrund i en öppen debatt mellan professorn och barnläkaren huruvida det är rätt eller fel att stänga skolor under pandemin. Ludvigsson har nyligen presenterat forskning som visar att få lärare och barn i grundskolan blivit svårt sjuka i covid-19, trots öppna skolor. Detta tolkar vissa som ett ställningstagande mot nedstängningar i samhället för att bromsa pandemin.

”Ludvigsson är en mycket sjuk man om man ska vara ärlig” skrev den högt uppsatta professorn på Twitter, men tog senare bort inlägget.

”Han är verkligen en sjuk man”

I den dolda gruppen på Facebook utvecklar han sitt resonemang:

”Spenderat för mycket av min dag med att strida mot ”covidiots” som är upprörda över att jag skrev att Ludvigsson är en mycket sjuk människa”. Glömde att svenskar tror att jag menade (sjuk) i covid eller något och inte sjuk i huvudet så oetisk som en amerikan skulle ha tolkat det.” (översatt från engelska).

Han fortsätter:

”Får jag som professor inte säga att någon är sjuk eller att någon inte förstår forskning. Jag tycker verkligen han är en sjuk man.”

I nästa mening tillägger professorn att han även tycker att statsepidemiolog Anders Tegnell, generaldirektör Johan Carlson och före detta statsepidemiolog Johan Giesecke är sjuka.

Polisanmält allvarliga hot

Jonas Ludvigsson sa nyligen till Sveriges Radio P4 att han mottagit allvarliga hot efter sina inlägg om att få barn smittats med covid-19. Hoten har nu fått honom att sluta forska om covid-19. Han har också gjort en polisanmälan.

– Det har varit en väldigt hemsk vecka. Hundratals, kanske till och med tusentals, människor har skrivit ganska hårda ord om en på nätet. Allt ifrån att man vill att människor ska dö, till att man verkar i svenska rasbiologers anda, till att vara en sjuk människa, sa han till radion.

Ludvigsson vill inte kommentera polisanmälan. I ett mejl till Aftonbladet skriver han att han tycker att forskare har en skyldighet att diskutera vetenskap med sans och vett.

”Jag har tyvärr fått nog att debattera covid-19, men är väl inte särskilt förvånad över att den person du nämner beskriver mig i mindre smickrande ordalag. Vi kan tolka kunskapsläget olika men för den sakens skull bör man inte smäda andra. Där tror jag att det finns forskare med visst förbättringsutrymme.” skriver han.

Jonas F Ludvigsson, barnläkare.

Vill ha diskussion

Han tillägger att han gärna ser en diskussion om vilket ansvar arbetsgivarna till de som ligger bakom påhoppen har.

”Är det okej att man har en forskare som på sociala medier tydligt deklarerar att man är professor vid detta lärosäte för att i nästa mening säga att en annan forskare är helt sjuk i huvudet?”

Universitetet där den högt uppsatta professorn arbetar skriver i ett mejl att det inte pågår någon sådan diskussion centralt. ”Universitet har inte en gemensam uppfattning i frågan om Sveriges coronastrategi och har inte heller i uppdrag att recensera uppfattningar.”

Flera debattörer och forskare har i veckan uttryckt hård kritik mot Sveriges Radios granskning. Kritikerna anser att radion framställer det som olämpligt eller farligt att uttrycka åsikter som är negativa om den svenska coronastrategin.

– Jag tycker det är högst anmärkningsvärt att svensk public service försöker kväsa en debatt om coronastrategin, säger Jan Lötvall, professor och överläkare vid Göteborgs universitet som tidigare varit medlem i Mewas.

En smutskastningskampanj

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski skriver på Twitter att hat hot och trakasserier inte hör hemma i offentligheten men att debattera och försöka påverka är en förutsättning för demokratin. ”Tuff kritik, också i FB-grupper och internationella forum, är inte ett hot mot Sverige. Det är en del av ett öppet samhälle.”

Gruppen startades av Keith Begg. Han likställer granskningen med en smutskastningskampanj.

– Vi beskrivs som radikaler och en fara för demokratin. Det är skrattretande, sa han till Aftonbladet i veckan.

Aftonbladet har sökt den högt uppsatta professorn på telefon, sms och mejl. Han har inte återkommit med svar.


PODD Den tredje vågen?

Aftonbladet Daily med Nivette Dawod, coronareporter på Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen