Tegnells svar på Annie Lööfs krav: Vet inte vilken effekt det får

Uppdaterad 2021-03-08 | Publicerad 2021-03-07

Annie Lööf kräver två veckors nedstängning av varuhus och köpcentrum och får stöd av virologiprofessor Fredrik Elgh.

Anders Tegnell var tveksam till förslaget när han fick frågan i SVT:s Agenda:

– Vi vet inte vilken effekt det får, men vi vet helt säkert att om några veckor har vi inga mängder vaccin som kan stoppa någon smittspridning.

Centerledaren Annie Lööf intervjuades i Agenda på söndagskvällen och krävde hårdare restriktioner omedelbart.

– För att tredje vågen inte ska utvecklas till en tsunami måste man ta till tuffa åtgärder tidigt, sa hon.

Hon kräver nedstängning av exempelvis köpcentrum och varuhus – med hundraprocentig ersättning, inklusive lönekostnader, till de drabbade företagen.

– Jag tänker mig ungefär två-tre veckor. Det är det pandemilagen ger regeringen möjlighet till.

Annie Lööf, Centerpartiets partiledare.

Lööf pratade om bilbälte

Annie Lööf kritiserar Stefan Löfven för senfärdighet.

– Regeringen har legat steget efter. Man tar inte på sig bilbältet i krocken, utan det tar man på sig i förebyggande syfte innan.

Förutom nedstängning kräver Centerpartiet bland annat nationella riktlinjer för munskydd i inomhusmiljöer och att en särskilt pandemisamordnare tillsätts.

– När vi nu ser ljuset i tunneln med vaccinationer under våren är det rätt läge att stänga ner under några veckor för att sedan kunna öppna upp snabbare. Man kan inte smådutta som regeringen har gjort så att det blir utdraget.

Fredrik Elgh höll med

Centerledaren fick stöd av Fredrik Elgh, professor i virologi vid Umeå universitet, samt lokalpolitiker för Centerpartiet.

– Som Annie Lööf nämnde tidigare är det dags för en kortare period av hårdare restriktioner för att få ner smittspridningen. Sveriges smittspridningsökning är ganska kraftig. Vi borde göra som våra grannländer och fajta ner det här på en hanterbar nivå.

Fredrik Elgh tog även upp skolorna. Han vill inte se en total nedstängning, men föreslår hårdare anpassning även ner i låg- och mellanstadiet.

– Det är bra att vi har distansundervisning i gymnasiet och högstadiet under en period. Det är viktigt att vi minskar på tiden som barnen är i skolan under den tre-fyraveckorsperiod som faktiskt krävs.

Tegnells svar: Vi vet inte än

Statsepidemiolog Anders Tegnell var med i programmet via video och bemötte Annie Lööfs och Fredrik Elghs krav på nedstängning. Är det det som behövs? frågade programledaren.

– Det vet vi inte än, svarade Tegnell.

Statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Vi har lagt in mycket nya restriktioner de senaste veckorna och egentligen alltsedan jul just för att begränsa att personer träffar varandra. Vi vet ju faktiskt inte vad de totala nedstängningarna egentligen gör.

– Många länder med total nedstängning går igenom samma ökning som Sverige gör. Inte dramatisk, men en ökning som vi måste ta på väldigt stort allvar. Det händer alltså i samhällen med total nedstängning där det uppenbarligen inte har så stor effekt.

Anders Tegnell öppnade dock för nedstängning av exempelvis köpcentrum lokalt.

– Nu har vi ju väldigt mycket redan på plats. De här platserna är hårt reglerade för att det inte ska bli trängsel. Det är självklart så att vi följer den här situationen väldigt noggrant. Får vi ökad smittspridning och kan koppla den till sådana här ställen finns det nu väldigt goda möjligheter att stänga ner så att man regionalt kan vidta de här åtgärderna. Inte stänga ner överallt, det har visat sig extremt kostsamt för hälsan i de länder där man gjort det.

Varnade för enkla lösningar

Tegnell varnade för att tro på enkla lösningar.

– Man måste tänka efter väldigt ordentligt för att försöka hitta de åtgärder man kan vidta med så lite negativa effekter som möjligt. Inte tro att det kan finnas en enkel åtgärd som att stänga samhället totalt. Det kan vi inte göra och det skulle också få väldigt stora negativa effekter.

När ser vi att vaccinerna bromsar smittspridningen så att det märks? frågade programledaren.

– Det är det som är problemet. Nu är det många som säger att vi ska stänga ner totalt i några veckor. Vi vet inte vilken effekt det får, men vi vet helt säkert att om några veckor har vi inga mängder vaccin som kan stoppa någon smittspridning. De mängderna får vi först fram i maj-juni någon gång.