Statsvetare tveksamma till att bredda MP

Marie Carlsson/TT

Fredrik Gunér/TT

Uppdaterad 2021-02-02 | Publicerad 2021-01-31

Är Märta Stenevis breda politik vägen fram för Miljöpartiet? Arkivbild.

Det nya språkröret Märta Stenevi vill bredda Miljöpartiet.

Men frågan är om det är rätt väg för att vända partiets opinionssiffror, anser statsvetare som TT har talat med.

– Det har ju inte varit särskilt framgångsrikt, säger Marja Lemne, universitetslektor i statsvetenskap vid Södertörns högskola.

Märta Stenevi har talat om att bredda partiet och vill att man ska lägga större vikt vid det man kallar social rättvisa. Andra kandidater var mer profilerade på bland annat klimat- och miljöfrågorna.

– Av de kandidaterna som fanns var väl hon den person som kanske hade den bredaste profilen och kanske också den vagaste profilen, säger statsvetaren Niklas Bolin vid Mittuniversitetet.

Marja Lemne beskriver det Stenevi står för som en fortsättning av den politiken MP haft den senaste tiden, där exempelvis det tidigare språkröret Gustav Fridolin fokuserade mycket på skolfrågan och att man nu pratat mycket om invandring.

– Då kan man ju ställa sig frågan, är det här framgångskonceptet för Miljöpartiet – att fortsätta på den vägen som inte direkt har fått några positiva utslag i opinionssiffrorna? säger Marja Lemne.

Jämför med Persson

Stenevi beskrivs ofta som "ny" i politiken, något som Lemne tycker är lite orättvist.

– Hon har närmare tio år som politiker och hon har också varit både region- och kommunalråd och det brukar inte vara en dålig bakgrund, jag kan jämföra med Göran Persson när han kom in i regeringen, säger Marja Lemne.

Hon tror också att Stenevis erfarenheter inom marknadsföring kan komma partiet väl till pass.

– Det är väl kanske det Miljöpartiet behöver. De behöver bli synliga.

– Hon lyfts ju fram som en god kommunikatör och god debattör. Men nu är det ju upp till bevis om det också får genomslag i opinionen, säger Niklas Bolin.

Kostsamt samarbete

Både Niklas Bolin och Marja Lemne anser att regeringssamarbetet kostat mycket för MP.

– Man har fått genomgå många tuffa kompromisser och en del miljöpolitiska bakslag, säger Bolin.

– Ett stort parti kramar gärna som en boa ihjäl mindre partier i en koalition och Miljöpartier har väl inte blivit så synliga i regeringen, säger Lemne.

TT: Sett till kommande regeringsbildningar, kan Stenevi komma att ta partiet höger- eller vänsterut?

– Hon sade i någon intervju att det var naturligare att samarbeta med C, S och faktiskt V, som brukar vara tabu annars. Hon nämnde inte Liberalerna. Den dörren har hon väl indirekt stängt, med det uttalandet, säger Lemne.

Bolin tror att de nuvarande konstellationerna är troligast framöver.

– Men sådant kan förändras väldigt mycket. Om Liberalerna väljer att gå ett annat spår minskar möjligheterna att hitta en överenskommelse med dem.

"Stort bekymmer"

Det finns ett stort klimat- och miljöengagemang, men det syns inte i opinionssiffrorna för MP.

– Det är ett stort bekymmer för partiet. Man kan bara jämföra med närliggande länder där miljöpartierna på ett helt annat sätt lyckats mobilisera väljarna på just de frågorna, säger Bolin.

– En orsak kan dels vara "boakramen" med regeringen, dels att man faktiskt har haft det här försöket att bredda sig – det har ju inte varit särskilt framgångsrikt, säger Lemne och tillägger:

– Någon har uttalat, och jag är beredd att hålla med, att Vänsterpartiet kanske är det tydligaste klimat- och miljöpartiet i dag. Men de sitter å andra sidan inte i regeringen.

TT: Kan det bli ett tydligare fokus på klimatet med Stenevi?

– Det kan ju bli fokus, men det kan inte bara vara att prata om det. Frågan är om det finns några möjligheter att få igenom något. Det ska bli intressant att följa, säger Lemne.

PODD Kan Stenevi lyfta Miljöpartiet?

Aftonbladet Daily med Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Följ ämnen i artikeln