”Gryningspyromanen” åtalad – misstänks för nya bränder

Publicerad 2018-05-08

Gryningspyromanen Ulf Borgström åtalas för två fall av grov mordbrand alternativt försök till grov mordbrand samt grovt hot mot tjänsteman.

Det uppger Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Borgström misstänktes under 2000-talet ligga bakom ett 100-tal bränder.

Den så kallade gryningspyromanen, Ulf Borgström, 54, har varit känd av polisen länge och misstänktes under 2000-talet ligga bakom upp emot 100 olika bränder – flera av dem i Skåne.

2011 dömdes Borgström till åtta års fängelse för grov mordbrand i ett hyreshus i Ystad. Den 25 april 2016 frigavs Borgström villkorligt.

Men under tisdagen åtalades Borgström av Västmanlands tingsrätt misstänkt för för två fall av grov mordbrand alternativt försök till grov mordbrand samt grovt hot mot tjänsteman.

Borgström har varit frihetsberövad som anhållen och häktad sedan den 17 januari 2018.

Gryningspyromanen Ulf Borgström.

Kastat in olja och brinnande föremål

De aktuella brotten begicks i Arboga och Köping 2017 och januari 2018.

Branden i Köping inträffade i början av december 2017 i lokaler där socialförvaltningen har sitt kontor.

Mannen har enligt åtalet krossat en fönsterruta till kontorslokalen, och därefter hällt in vegetabilisk olja samt ett brinnande föremål.

Branden slocknade av sig själv och det uppstod endast mindre skador, men enligt åtalet har det förelegat en risk för omfattande förstörelse av fastigheten och för människors liv eller hälsa.

Krossade ruta och tände på

Den andra åtalspunkten gäller en anlagd brand på midsommardagen 2017 i en äldre träbyggnad i centrala Arboga. Även i detta fall har gärningsmannen krossat en fönsterruta och därefter tänt eld i ett skåp i lokalen.

Räddningstjänsten kunde snabbt släcka elden, men enligt åklagaren har det förelegat en fara för omfattande förstörelse av byggnader och människors liv eller hälsa anser åklagaren.

Åtalet omfattar även andra brott, bland annat hot mot personal vid socialförvaltningen.

Bland bevisningen finns tekniska fynd på brottsplatserna, förhör med ett flertal personer samt fynd som gjorts i den tilltalades telefon.