Olycksbilens förare dödshotades – sedan kidnappades han

Uppdaterad 2016-09-09 | Publicerad 2016-09-08

BODEN/STOCKHOLM. En ung kvinna dog i en bilolycka.

Föraren dödshotades och kidnappades.

Nu har en 47-årig vän till honom hittats mördad invid en ödslig landsväg utanför Boden.

Natten till i onsdags larmades polisen till en väg utanför Valvträsk, en by några mil från Boden i Norrbottens län. Där, liggandes på en ödslig landsväg bredvid två bilar, fann man en 47-årig man mördad.

Ung kvinna dog

På platsen befann sig även en 35-årig man och en 48-årig kvinna och de greps och anhölls som skäligen misstänkta för mord, den svagare misstankegraden. De två är bekanta med mordoffret. Men enligt uppgifter till Aftonbladet är historien mycket mer komplicerad än så.

Mordet har enligt de uppgifterna kopplingar till en trafikolycka.

Den 21 augusti inträffade en trafikolycka utanför Råneå och en kvinna i 20-årsåldern omkom.

I bilen färdades förutom den unga kvinna som tragiskt dog, även den kvinna som nu sitter anhållen misstänkt för mordet i Boden. Hon och en annan man som var passagerare i bilen skadades allvarligt i olyckan.

”Jag kommer slita dig i bitar”

Föraren av bilen, en 33-årig man, fick lindriga skador och delgavs misstanke för bland annat grovt vållande till annans död och grovt rattfylleri.

Efter dödsolyckan riktade en person som kände den unga kvinnan som avled ett hot mot den 33-årige föraren. På sociala medier skrev mannen att han ville ”slita 33-åringen i bitar” och han ”inte skulle glömma det”. En kort tid därefter, natten mellan i måndags och tisdags, kidnappades den 33-årige bilföraren från en bostad i Råneå där han gömde sig efter att dödshotet hade uttalats. Enligt Aftonbladets källor ska han först ha misshandlats och sedan förts bort. Han hölls fången och misshandlades och utsattes enligt Aftonbladets källor även för skenavrättning.

Lägenheten från vilken han kidnappades är fortfarande avspärrad.

– Polisen var här och frågade om vi hört något runt midnatt natten mellan måndag och tisdag, säger en granne till Aftonbladet.

Har återfunnits

Polisen har inte skrivit någonting på sin hemsida om ett misstänkt människorov men bekräftar för Aftonbladet att man utreder ett sådant, men vill inte ge några detaljer om ärendet.

– Det är allt vi kommer säga, säger Kristina Lantto, presstalesman på polisen i Norrbottens län.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har den 33-årige mannen nu hittats och får vård. Ingen är gripen för människorovet.

Den 47-årige man som hittades mördad i Boden var en av hans vänner.

Natten till i onsdags hittades han död på en enslig landsväg flera mil utanför Boden.

I närheten greps den 35-årige mannen och den 48-åriga kvinnan.

”Inget direkt orsakssamband”

Polisen vill inte bekräfta kopplingen mellan dödsolyckan, mordet och människorovet.

– När det gäller förundersökningen om mord kommenterar vi inte eventuella kopplingar till några andra ärenden just nu, säger Lantto.

På sin hemsida skriver polisen: "I nuläget ser man inget direkt orsakssamband mellan den pågående mordutredningen och ett antal andra pågående utredningar i området, utöver att de har skett inom ungefär samma geografiska område och inom samma umgängeskretsar."

Men enligt uppgift till Aftonbladet finns alltså en koppling - såväl mellan händelserna som mellan de inblandade.