Tories får egen majoritet

Publicerad 2015-05-08

Labourledaren Miliband lämnar sin post

Konservativa Tories får egen majoritet i Storbritannien.

Strax efter lunch träffade partiledaren David Cameron drottningen.

Samtidigt lämnar tre av partiledarna i motståndarlägren sina poster.

Det blev ett valresultat ingen hade förutsett. Alla opinionsmätningar pekade på ett rysarval och britterna väntade sig en en utdragen process för att försöka få till en regering.

Egen majoritet

I stället kunde David Cameron åka raka vägen tillbaka till 10 Downing street. Hans parti konservativa Tories får egen majoritet i parlamentet och slipper de kommande fem åren ta hänsyn till en regeringspartner.

– Det är tydligt att det är en väldigt stark natt för Konservativa partiet, sa premiärministern i segertalet för valkretsen Witney, västra Oxfordshire.

– Underbart. Vi är väldigt nöjda. Det har skapats jobb och ekonomin går bra, jublar Camerons anhängare Mark Leonard i badorten Brighton söder om London.

Under segertalet utanför 10 Downing street senare på dagen sa Cameron att landet är på väg mot något ”speciellt”.

– Vi kan gör Storbritannien till ett land där det goda livet är inom räckhåll för alla som vill arbeta och göra det rätta, sa Cameron under talet enligt BBC.

Miliband lämnar

Samtidigt som Tories firar segern sörjer huvudmotståndaren Labour. Partiet gjorde ett katastrofval ingen hade räknat med.

Väljarflykten från partiet förklaras främst med att skotska SNP gjorde ett rekordval. Partiet får 56 av 59 skotska platser i parlamentet. Att jämföra med förra valet då SNP fick sex platser.

Redan på fredagsmorgonen rapporterade flera brittiska medier att Labours partiledare Ed Miliband skulle komma att avgå. Strax efter lunch kom beskedet. Även Liberaldemokraternas ledare Nick Clegg ch Ukips Nigel Farage lämnar sina poster.