Väska hittad vid platsen där misstänkta MH370-delen påträffades

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

Är i mycket dåligt skick - ska analyseras av utredare

1 av 45

En resväska har hittats på samma plats där vrakdelen som kan vara från kraschade planet MH370 anträffades.

Det rapporterar den lokala nyhetssajten linfo.re.

Det var en kommunalarbetare som hittade resväskan vid kusten i samhället St Andrew på den franska ön Réunion i Indiska oceanien. Enligt linfo.re påträffades väskan på exakt samma plats där en del av en flygplansvinge hittades i går.

Väskan uppges vara stängd och i mycket dåligt skick. Polisen har tagit hand om väskan, den ska nu analyseras.

Försvann i mars

Enligt en amerikansk tjänsteman kommer den upphittade vrakdelen från ett Boeing 777. Det är samma modell som Malaysia airlines-planet MH370, som försvann spårlöst i mars förra året.

Nyhetsbyrån AP rapporterar att inga andra flygplan av den modellen är försvunna.

Utredare från både Malaysia och Frankrike är på väg till Réunion för att analysera fyndet.

– Det är nästan säkert att delen kommer från ett Boeing 777-plan, säger Adbul Aziz Kaprawi, Malaysias biträdande transportminister, i en kommentar.

En detalj som gör det än med troligt att vrakdelen kommer från Boeing 777 är en kod som finns på vingen. Flygsajten airlive.net rapporterar att den aktuella koden hör till en den modellen.

”Central ledtråd”

Réunion ligger hundratals mil från det enorma område utanför Australiens kust där sökinsatsen efter MH370 fokuserats. Enligt Warren Truss, Australiens vice premiärminister, är det dock en ”realistisk möjlighet” att delar från planet har transporterats mycket långt.

– Vi behandlar det här som en central ledtråd, säger han enligt The Guardian.

239 passagerare

MH370 lyfte från flygplatsen i den malaysiska huvudstaden Kuala Lumpur klockan 00:41, lokal tid, den 8 mars 2014. Destinationen var Peking i Kina. Men MH370 kom aldrig fram.

Kort efter resans start försvann flygplanet från radarn. Samtliga 239 människor som fanns ombord befaras ha avlidit.

Bland många anhöriga lever dock fortfarande hoppet om att de en dag kommer att få återse sina nära.

153 av passagerarna på MH370 var kineser. I Peking har beskedet om den upphittade vrakdelen mottagits med misstänksamhet, enligt The Guardians korrespondent.

– Jag tror inte på att de hittat en del från planet. Det har gått över ett år. Om de hade kunnat hitta det hade de redan hittat det, säger en anhörig till tidningen.

Publicerad: