Sanne hittade katt i plastpåse vid vägkrog: ”Kalla kårar”

Uppdaterad 2018-09-25 | Publicerad 2018-09-24

När Sanne Larsson, 24, stod utanför sitt jobb såg hon en påse som rörde sig.

Platspåsen som den lilla katten låg i var både knuten och tejpad med silvertejp.

– Jag fick ju kalla kårar över hela kroppen, säger Sanne Larsson.

Det var för ett par veckor sedan som Sanne Larsson, 24, gick ut på lastplatsen vid vägkrogen Rasta i Markaryd där hon arbetar.

– Där var en påse som rörde på sig. Den var både knuten och silvertejpad. Han hade lyckats göra ett litet hål på påsen, så vi lyckades dra upp hålet så att det blev lite större, men då stack han i väg och gömde sig, säger Sanne Larsson.

Den kommande veckan letade Sanne varje dag efter den lilla katten, matade och lockade.

Till slut lyckades Sanne och en kollega att fånga in katten med hjälp av en lånad fälla.

– Han hade sår över allt och alla ben han har sticker bara rätt ut, eftersom han är så mager. Jag fick ju kalla kårar över hela kroppen.

Sanne tog hem missen, som fått namnet Preemus efter macken intill rastplatsen där han hittades. Den första veterinären som Preemus fick träffa uppskattade hans ålder till cirka fem månader.

Skeptisk mot vuxna män

Vad den unga katten hittills varit med om går inte att säga med säkerhet. Preemus blir mer och mer tam för varje dag som går, men är fortfarande skygg mot vuxna män.

Enligt Birgitta Carlsson, som jobbat med djurskyddsärenden sedan 70-talet, tyder detta på att han blivit misshandlad av sin förre ägare.

– Det är förvisso misshandel att lämna katten i en plastpåse, men det här tyder på att han har varit utsatt för ännu mer misshandel tidigare, säger Birgitta Carlsson på Kattkommando Syd, Sveriges största omplaceringsverksamhet som hjälper katter i nöd.

Adopteras av hunden

Preemus kommer att behöva en hel del vård innan han är helt återställd. Kattkommando Syd kommer efter en insamlingsinsats att kunna stå för kostnaderna.

Preemus har nu fått äta upp sig lite, och tas väl om hand av Sannes och sambons hund.

– Han får stanna hos oss nu. Hunden har adopterat katten som sin och tvättar honom och har sig. Tar jag upp honom så gosar han jättegärna, men han är ju fortfarande lite skeptisk till sambon, säger Sanne Larsson.

Följ ämnen i artikeln