Så tänker polisen knäcka gärningsmannen

Publicerad 2014-12-15

Tröttar ut honom VärmekamerorMörkersikten Riktkänsliga mikrofoner

Gärningsmannen som håller uppemot 30 personer gisslan inne på Lindt cafe i Sydney har varit igång i snart femton timmar. Mannen är nu utpekad som Man Haron Monis, en misstänkt hustrumördare och sexförbrytare.

– Polisen arbetar metodiskt för att trötta ut honom, säger Magnus Ranstorp, terrorforskare.

Medan världen fortsätter att spekulera i mannens, som kallar sig "The Brother" motiv och plan går timmarna.

Mannens identitet är nu känd som Man Haron Monis, en man i 50-årsåldern anklagad bland annat för mord på sin exfru och flera sexbrott. Han är även känd hos polisen för att ha skickat hatbrev till familjerna till dödade australiensiska soldater.

Fem personer lyckades tidigt fly men fortfarande finns uppemot 30 personer kvar inne på kaféet. Enligt medieuppgifter mår gisslan efter omständigheterna bra och polisen har kontinuerlig kontakt med gärningsmannen.

– Det finns amatörmässiga aspekter kring det som sker, han vill ha en IS-flagga, han har krävt att få prata med premiärministern. Det handlar om individuell uppmärksamhet, säger Magnus Ranstorp och fortsätter:

– Han har inget intresse av att göra något på natten, det får ingen medial uppmärksamhet.

Uttröttningsstrategi

När nu gärningsmannen sannolikt är trött går han rakt i polisens fälla och strategi.

– Det handlar om att trötta ut honom. Polisen smider samtidigt planer för om något går fel, om han börjar skjuta.

Kaféet är nedsläckt, men det är oklart om det är gärningsmannen eller polisen som släckt.

– Om han tror att han har något försprång för att det är mörkt så har han fel. Polisen har nattsikte, säkerligen kroppsvärmekameror och riktkänsliga mikrofoner. Alla de tre tekniska hjälpmedlen används för att ha koll på vilket mentalt tillstånd han är i, säger Magnus Ranstorp.

Riskerar att gripas om han somnar

Att sova blir i det läget svårt.

– Polisen hade gått in om de visste att han inte hade någon utrustning, men de vet inte om han kan detonera något. Polisen lyssnar hela tiden.

Mannen uppges ha en väska med sig, och innehållet i den är polisens naturligtvis nyfiken på.

– Polisen lyssnar för att höra mannens mentala tillstånd och om de blir tvungna att gå in för att det finns risk för gisslans liv.