Kinaexpert: Ingenting ursäktar det här

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Oslo 20100929.
Foto: Larsen, Håkon Mosvold
Oslo 20100929.

Kina visar noll respekt för internationell rätt och det finns inga ursäkter för agerandet i fallet med Gui Minhai. Det säger Kinaanalytikern Oscar Almén.

Den svenske förläggaren Gui Minhai döms till tio års fängelse av domstolen i kinesiska Ningbo. Han döms för att ha "försett utländsk makt med underrättelser".

Oscar Almén, som är Kinanalytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), tycker att beskedet om domen är tragiskt och väldigt upprörande.

– Framför allt är det upprörande att Kina försöker frånta honom hans svenska medborgarskap. Som jag uppfattar det är det här unikt att man först kidnappar en utländsk medborgare och sedan tar ifrån honom hans medborgarskap. Dessutom döms han ju inte för det som han ursprungligen anklagades för, det vill säga boksmuggling. Utan det här handlar ju om någonting som är helt absurt – att han skulle ha avslöjat statshemligheter när han varit fängslad. Hur ska han kunna göra något sådant?

Noll respekt

Om Sverige kunde ha gjort något annat för att påverka utgången är irrelevant, anser han.

– Vi ska absolut inte lägga någon vikt vid Sveriges agerande i det här fallet. Det finns ingenting som ursäktar det här. Kina visar noll respekt för internationell rätt, säger Oscar Almén.

Vägen framåt för Sveriges del när det gäller att försöka hjälpa Gui Minhai tror han handlar framför allt om samarbete med andra länder.

– Det är väldigt svårt att agera själv. Det man måste göra, och som jag talat om hela tiden, är att samarbeta med andra demokratier och samarbeta med EU så mycket det går. Samarbeta med Kanada framför allt, som är i en liknande situation med två medborgare som sitter som gisslan i Kina.

Peka ut

Enligt Oscar Almén innebär domen mot Gui Minhai en ny nivå i regimens agerande.

– Det är viktigt att framhålla att det är kommunistpartiet och (presidenten) Xi Jinping som tar detta beslut. Jag tycker att vi i fortsättningen alltid ska prata på det sättet och peka ut den ledning som sitter där för hur de beter sig.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN