Covidsmittan dilemma för livräddare

Emilia Söderholm/TT

Publicerad 2020-07-11

Varje dag drabbas 17 personer i Sverige av hjärtstopp. Chansen att överleva ökar kraftigt med hjärt-lungräddning. Arkivbild.

Rädda liv eller hålla avstånd? Hjärt-lungräddare runt om i Sverige står inför den inte helt lätta uppgiften att utföra hjärt-lungräddning vid behov och samtidigt skydda sig själva från coronaviruset.

Varje dag drabbas ungefär 17 personer i Sverige av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus. Deras största chans till överlevnad är en direkt påbörjad hjärt-lungräddning av någon i omgivningen – inte helt ovanligt är att den utförs av en främling.

I år är den generella uppmaningen från Folkhälsomyndigheten att hålla avstånd till andra för att inte riskera att smittas av coronaviruset, men är det värt ett liv? Varje enskild person behöver väga risken att bli smittad mot risken att personen med hjärtstopp dör. En risk som är stor om hjälp inte kommer snabbt.

– Personligen hade jag blåst på varenda person, säger Andreas Claesson, ordförande för HLR-rådet som tillsammans med internationella HLR-organisationer och livräddningssällskap tagit fram rekommendationer för hur man agerar vid ett hjärtstopp under coronakrisen.

Liten risk

Majoriteten av alla hjärtstopp som sker utanför sjukhus beror på hjärt-kärlsjukdomar. Eftersom att det då finns kvar syre i blodet så har endast kompressioner effekt, något som för tillfället rekommenderas för allmänheten.

Ungefär en procent av hjärtstoppen som sker varje år sker vid en drunkning. Eftersom hjärtstoppet sker på grund av att det inte finns något syre i kroppen så räcker inte enbart kompressioner. HLR med inblåsningar så fort som möjligt är därför rekommenderat även i coronatider.

– Risken för smitta finns men det är osannolikt att en svårt sjuk person befinner sig på en badplats, det rekommenderas ju inte. Risken att det är en svårt sjuk person som också drunknar är alltså ganska liten, säger Andreas Claesson.

Arbetsgivaransvar

17 av landets stora stränder bevakas av anställda eller volontärer vid Svenska Livräddningssällskapet. I sin roll som arbetsgivare ser deras rekommendationer lite annorlunda ut. Förutom att utföra sitt arbete behöver de även ta ansvar för sina anställda.

– Vid drunkning är det viktigt att göra inblåsning så fort man kan redan i vattnet för att syresätta kroppen men det gör vi inte under pandemitiden, säger Louise Brädde, områdesansvarig för livräddning på Svenska Livräddningssällskapet.

Livräddarna är rekommenderade att alltid använda sig av skyddsutrustning i form av en ansiktsmask med ett filter vid inblåsning. Den här typen av skyddsutrustning används ofta även i vanliga fall, men de väntar vanligtvis aldrig med att göra inblåsningar förrän man har masken till hands på land.

– Vi följer rekommendationerna för att livräddaren själv inte ska utsättas för ett livsfarligt läge, säger Louise Brädde.