Personer med antikroppar kan träffa riskgruppspersoner

Ny vägledning från Folkhälsomyndigheten

Publicerad 2020-06-30

Personer med antikroppar för covid-19 kan träffa personer i riskgrupper.

Det uppger Folkhälsomyndigheten på sin pressträff.

– Men man ska inte ha stora kramkalas eller bröllop och så vidare, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Möjligheten till antikroppstester ökar runtom i landet och efterfrågan är stor.

Testerna visar om man har utvecklat antikroppar och därmed varit sjuk i covid-19.

Samtidigt visar en ny svensk studie att fler kan vara immuna mot covid-19 än vad antikroppstesterna visar.

Detta då personer som får ett negativt provsvar fortfarande kan ha burit på smittan och utvecklat immunitet via så kallade T-celler.

Under tisdagens presskonferens uppgav Folkhälsomyndigheten att man har tagit fram en vägledning för hur man kan använda utfallet av antikroppstesterna.

”Kan medföra minskad risk”

Budskapet var att personer med påvisade antikroppar för covid-19 nu kan träffa personer i riskgrupper.

– Ett positivt antikroppstest kan medföra en minskad risk att själv bli smittad och därmed en minskad risk att föra smittan vidare i samhället. Det innebär att en person med antikroppar kan umgås med personer som tillhör en riskgrupp, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

På individnivå kan ett positivt antikroppstest medföra minskad risk att själv bli smittad igen. Därmed blir det en minskad risk att bli smittad i samhället.

– En person med antikroppar kan umgås med person som tillhör riskgrupp, och en person i riskgrupp kan umgås med andra personer om man har antikroppar.

”Inga kramkalas”

Samtidigt betonar hon att man fortsatt måste vidtar försiktighet.

– Även om man har antikroppar, vill vi trycka på att för alla så gäller fortsatt att följa myndigheternas rekommendationer för att minska smittspridning i samhället. Man ska inte ha stora kramkalas eller bröllop och så vidare. Vi ska fortsätta undvika stora folksamlingar. 

Gällande själva testningen säger Tegmark Wisell att det är av yttersta vikt att man har ett mycket specifikt test. Alla utvecklar dessutom inte antikroppar.

På frågan hur säkra Folkhälsomyndigheten är på att t-cellerna innebär en immunitet svarar Tegmark Wisell följande:

– Vi är inte fullt säkra på att varken antikroppar eller t-celler innebär en fullständig immunitet. Däremot visar de att man har ett immunförsvar som klarar av att motverka en infektion. Det här kommer att vara ett stöd för att kunna få ett fullständigt skydd mot en infektion eller en mildare infektion.


PODD Corona – så kan strategin påverka Sveriges ekonomi

Ända sedan pandemin drog in över Sverige har det pågått en diskussion där debattörer vägt människoliv mot ekonomiska konsekvenser - är restriktionerna för att dämpa smittspridningen försvarbara om de samtidigt raserar ekonomin? I det här avsnittet pratar vi om den här debatten och frågar oss om det egentligen finns något motsatsförhållande mellan att rädda liv och att rädda ekonomin.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen