De döms till livstids fängelse för mordet på Gert-Inge

”Gärningen har präglats av råhet och brutalitet”

Av: Anders Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:

De ukrainska medborgarna Yaroslav Lavryniv och Oleksandr Traiduk döms för mordet på 70-årige Gert-Inge i Markaryd.

De har delvis skyllt på varandra men Växjö tingsrätt anser att de agerat tillsammans och i samförstånd.

Straffet bestäms till livstids fängelse för båda i domen som föll idag.

Gert-Inge Bertinsson hade varit hos frisören och skulle åka hem i sin bil, den nya ögonstenen, en ljust guldfärgad Volvo XC 90.

Samtidigt hade andra personer fått upp ögonen för hans bil - några i en grupp ukrainare som kommit till Sverige för att plocka bär. Deras egen bil hade havererat dagen innan, med 129 mil kvar till skogarna omkring Adak i Västerbotten.

De åtalade medger att de åkt i Gert-Inges bil dit men sedan går versionerna isär.

Växjö tingsrätt anser att de båda varit delaktiga i dådet den 31 juli förra året.

De döms idag för mord och tillgrepp av fortskaffningsmedel och Traiduk även för försök bedrägeri då han försökt ta ut pengar på Gert-Inges kort.

De döms också till utvisning efter avtjänat straff.

Båda två har tidigare dömts till långa fängelsestraff i hemlandet.

”Inget förmildrande”

Växjö tingsrätt ser inga förmildrande omständigheter, däremot en rad försvårande sådana. Och framhåller i domen:

Själva gärningen har präglats av råhet och brutalitet. Vidare har Yaroslav Lavryniv och Oleksandr Traiduk visat total hänsynslöshet mot Gert-Inge Bertinsson. Den behandling de utsatt honom för har med högsta sannolikhet medfört mycket svårt lidande, såväl i form av smärta som i form av stor dödsångest under en inte alldeles kort tid. Händelseförloppet har varit utdraget.

”Insåg att han skulle dö”

Tingsrätten anser det vara bevisat att de båda attackerade Gert-Inge för att komma åt hans XC90. Huvudsakliga syftet var inte att döda honom. Men eftersom de band och tejpade honom, misshandlade honom måste de ha insett att han oundvikligen skulle dö när de lämnade honom i skogen.

Vidare har de täckt hans huvud och kropp med en filt, vilket ytterligare försvårat för honom att andas och att ta sig loss. De har därutöver lämnat honom på en ensligt belägen plats där det inte var troligt att någon skulle kunna hitta och hjälpa honom inom en snar framtid.

Tingsrätten anser därmed att de haft så kallat insiktsuppsåt att begå mord.

Utöver fängelsestraffet döms de båda att betala skadestånd till dödsboet med 237 000 kronor samt till försäkringsbolaget IF med 443 000 kronor.

Gert-Inge handlade och var hos frisören. På väg därifrån blev han attackerad och fråntagen sin ögonsten, en Volvo XC 90. Tio dagar senare hittades han död.
Foto: Polisen
Gert-Inge handlade och var hos frisören. På väg därifrån blev han attackerad och fråntagen sin ögonsten, en Volvo XC 90. Tio dagar senare hittades han död.
Foto: Polisen
Oleksander Traiduk, 48. Har enligt uppgift i förundersökningen dömts till tolv års fängelse i hemlandet Ukraina för kidnappning. Nu åtalad för mord alternativt grov misshandel och grovt vållande till annans död.
Foto: Polisen
Yaroslav Lavryniv, 49. Säger i förhör att han suttit totalt 22 år i fängelse för ”bilrelaterade brott”. Nu åtalad för mord alternativt grov misshandel och grovt vållande till annans död.
Foto: Polisen
Sex dagar efter mordet användes Gert-Inges kort vid en bankomat i Stockholm, den 5 augusti. Enligt åtalet försökte Oleksandr Traiduk, utan resultat, ta ut 600 kronor vid tre tillfällen.
Foto: Polisen
Skogspartiet där Gert-Inge hittades död.
Publicerad:

LÄS VIDARE