Britterna flest på murveltoppen i EU

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2020-05-29

Storbritanniens brexitförhandlare David Frost tillsammans med EU:s chefsförhandlare Michel Barnier. Trots brexit är Storbritannien det land som har flest ackrediterade journalister på plats i Bryssel. Arkivfoto.

Trots – eller kanske tack vare – brexit är Storbritannien störst i Bryssel. Åtminstone när det gäller antalet som rapporterar om EU.

Ett minskande antal korrespondenter väcker samtidigt oro för bevakningen.

Enligt en genomgång från nyhetssajten Politico Europe finns 135 journalister med brittiska arbetsgivare ackrediterade hos EU-kommissionen. Det är en bra bit fler än exempelvis Frankrike med 94 och Tyskland med 86.

Närmast britterna i listan följer journalister med belgiska arbetsgivare – 131 stycken. Merparten av dem arbetar emellertid för mer internationellt inriktade tidningar och tv-kanaler, snarare än för en belgisk publik.

Antalet britter har samtidigt minskat med 20 procent bara under de senaste två åren. Och en liknande trend finns även för övriga länder. År 2018 fanns 1 031 ackrediterade journalister hos EU-kommissionen, mot 848 just nu.

Inget vidare, anser Reportrar utan gränser (RSF). Med färre reportrar på plats riskerar EU-bevakningen att bli sämre.

– Journalism och journalister är en hörnsten i demokratiska samhällen. De spelar en avgörande roll i att rapportera fakta, fördöma övergrepp och ställa mäktiga människor till svars. Minskningen i antalet Bryssel är inga bra nyheter för demokratin och EU, säger RSF:s Bryssel-chef Julie Majerczak till Politico Europe.

Sverige hör till de länder där antalet inte minskat – även om det heller inte har ökat. För tillfället finns enligt Politico nio journalister med svenska arbetsgivare i EU-kommissionens register, däribland TT:s korrespondent.

Rättad: I en tidigare version av faktarutan hamnade Finland, Sverige och Norge på fel plats.