Död i polisarrest prövas av Europadomstolen

Petronella Uebel/TT

Publicerad 2020-05-20

En 32-årig man dog i polisens arrest i Örebro i februari 2017. Nu har Europadomstolen beslutat att ta upp fallet till prövning. Arkivbild.

En 32-årig man dog i polisens arrest i Örebro för drygt tre år sedan. Obduktionsprotokollet visade att han hade haft en hjärnblödning, men ingen dödsorsak kunde fastställas. Mannens bror stämde Sverige vid Europadomstolen, som nu ska ta upp fallet för prövning.

"Såvitt regeringen känner till har Europadomstolen inte tidigare prövat ett klagomål mot Sverige som rör en person som har avlidit i polisens arrest", skriver UD:s presstjänst i ett mejl till TT.

– Familjen vill ha upprättelse eftersom polisen begick ett antal fel, säger advokat Mark Safaryan på Juristhuset, som företräder den avlidnes bror.

Den 6 februari 2017 greps den då 32-årige mannen tillsammans med två andra män av polis. De var misstänkta för stöld eller snatteri i en matbutik i Örebro. Larmet kom vid klockan 20.04 och 45 minuter senare greps de av en polispatrull.

Mannen kollapsade

– I samband med gripandet kollapsade mannen och han visade tydliga tecken på ohälsa – han kräktes, blödde och kissade på sig. Vi menar att polisen i vart fall borde ha misstänkt att den här personen inte mådde så bra och ha gjort en bedömning av hans hälsostatus innan han sattes i arrest, men det gjorde man inte, säger Mark Safaryan.

Han pekar dock på att polisen beslutade att mannen skulle ha tillsyn var femte minut, medan det i vanliga fall sker var femtonde minut.

– Det visar att de förstod att han inte mådde bra, men trots det inte såg till att han fick vård, säger Mark Safaryan.

Klockan 22.23 hittades mannen medvetslös i cellen. Livräddning påbörjades och ambulans tillkallades, men läkare konstaterade att 32-åringen var död.

Den avlidne mannen obducerades och obduktionsrapporten visade att han hade haft en hjärnblödning.

– Obduktionsrapporten var minst sagt bristfällig. Han har en hjärnblödning, men ingen dödsorsak har kunnat fastställas, ändå tyckte obducenten att han kunde begravas, säger Mark Safaryan.

Utredningen lades ner

Han är kritisk till den utredning som åklagaren för särskilda utredningar gjorde av händelsen, utan att alla vittnen hade hörts. Utredningen lades ner, utan att polisen klandrades.

Polisens agerande anmäldes även till Justitiekanslern, som lade ner anmälan.

– Då gick jag till Europadomstolen. Jag hävdar att rätten till en rättvis prövning åsidosatts och att Europakonventionens artikel 2 om rätten till liv har kränkts, säger Mark Safaryan.

Utrikesdepartementets presstjänst bekräftar att Europadomstolen har informerat regeringen om fallet och att Regeringskansliet nu kommer att börja analysera klagomålet. Innan analysen är klar kan inte regeringen, enligt UD:s presstjänst, uttala sig om fallet.

Det som händer nu är att Europadomstolen undersöker möjligheten för parterna att träffa en förlikning. Om parterna inte gör det kommer domstolen att be regeringen att yttra sig över klagomålet.