Nya planetgrannar upptäckta

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Nasa har upptäckt ett nytt solsystem, inte långt från vårt eget.
Foto: Nasa/TT
Nasa har upptäckt ett nytt solsystem, inte långt från vårt eget.

Den amerikanska rymdstyrelsen Nasas satellit Tess har upptäckt tre nya planeter, meddelar myndigheten. De ligger ungefär 73 ljusår från jorden, vilket astronomiskt sett är nära.

Stjärnan planeterna cirkulerar kring är ungefär 40 procent mindre än solen och tillsammans bildar de solsystemet TOI 270.

"Stjärnan är tyst och väldigt nära oss, och därför lyser den mycket starkare än stjärnor i jämförbara system", säger Maximilian Günter, forskare som lett studien, enligt Nasas sajt.

Två av de nyupptäckta grannarna är gasplaneter medan den tredje, som är närmast sin stjärna, verkar vara stenig och något större än jorden. Den är dock för het för att det ska kunna finnas flytande vatten där.

"Med fler uppföljande observationer kommer vi snart att kunna säga vad dessa världar består av, och slå fast om de har någon atmosfär", säger Maximilian Günter.

Forskarna hoppas också kunna upptäcka fler planeter i solsystemet. Den yttersta planeten beräknas ha en temperatur på omkring 66 grader Celsius. På en stenig planet med en atmosfär och liknande temperatur skulle det kunna finnas vatten, en förutsättning för liv. Det återstår att se om en sådan existerar.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN