Här har fältsjukhuset byggts upp

Uppdaterad 2020-03-27 | Publicerad 2020-03-26

Här skulle ha varit lummiga nordiska trädgårdar och bilder i fokus.

I stället har ett fältsjukhus byggts upp inne på mässan i Älvsjö.

På bara några dagar har utställningsytan förvandlats till ett fältsjukhus med plats för 600 patienter i södra Stockholm. Upp till 30 av platserna viks till intensivvårdspatienter.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel var på plats på Stockholmsmässan under torsdagen.

– Jag tror att jag delar en oro med väldigt många ute i samhället, det här är någonting som drabbar hela vårt land. Och det är väldigt ovisst, vi vet inte riktigt vad vi står inför. Vi vet att det är väldigt allvarligt och det här är ett bevis på att man verkligen har tagit det på allvar, säger hon till SVT.

Många frivilliga har hjälp till i arbetet, bland annat har hemvärnet ryckt in. På måndag är det meningen att fältsjukhuset ska vara klart för att tas i bruk, framför allt med vårdpersonal från Region Stockholm.

Vid varje säng för intensivvård kommer det att finnas en stapel med respirator, övervakningsutrustning, blod-vätskevärmare, sug och pumpar för läkemedel.

– Vi har fått uppdraget att komma hit och framför allt utbilda den civila personalen som ska jobba här. Så vi levererar utrustning och platser för intensivvård och nu ska vi utbilda på vår apparatur, säger narkossköterskan Mattias Sandell till Aftonbladet.

I Göteborg står redan ett fältsjukhus klart, där finns plats för 20 intensivvårdspatienter.