Olga Tokarczuk får 2018 års Nobelpris i litteratur

Uppdaterad 2019-10-11 | Publicerad 2019-10-10

Polska författaren Olga Tokarczuk får Nobelpriset i litteratur för 2018.

Det meddelades på en pressträff på Börshuset under torsdagen.

– Jag är överraskad och glad, säger Tokarczuk till TT.

Polska Olga Tokarczuk är 2018 års pristagare av Nobelpriset i litteratur. Hon har skrivit Jakobsböckerna om den judiska väckelsen under 1700-talet.

Boken handlar bland annat om hur judarna upptogs i den kristna gemenskapen.

– Boken skildrar ett okänt kapitel i Polens historia. Den är tätt förknippad med polsk nationalism och synen på vår historia – en bild som jag vill riva hål i, sade Tokarczuk till TT när hon besökte Sverige 2011.

Tokarczuk var på bokturné i Tyskland när hon fick veta att hon tilldelats priset. Hon väntas delta på ceremonin i december, meddelar Nobelpriskommittén.

– Jag är överraskad och glad, och det är så viktigt för mig att jag får priset i en för Svenska Akademien ny tid. Jag kommer från Centraleuropa, och det här är ett bevis på att den centraleuropeiska litteraturen fortfarande har något viktigt att berätta för världen, säger Olga Tokarczuk till TT.

Översatt till 30 språk

Motiveringen för priset till Olga Tokarczuk lyder: ”För en berättarkonst som med encyklopedisk lust gestaltar gränsöverskridandet som livsform”.

Redan tio minuter efter beskedet toppade Tokarczuks böcker Jakobsböckerna och Björnens ögonblick Adlibris försäljningslista.

Olga Tokarczuk är en av Polens främsta författare. Hon har fått flera litterära priser och hennes böcker finns översatta till 30 språk. Men hon är också kontroversiell för den polska regeringen.

Av de styrande högernationalisterna i regeringspartiet Lag och rättvisa (Pis) har hon bland annat kallats för ”antipolsk” och anklagats för att förstöra Polens rykte. Anledningen är att hon sagt att Polen behöver göra upp med sin historia under andra världskriget.

”Stark antisemitisk underton”

– Polsk kultur har alltid haft en stark antisemitisk underton. Det är dags för oss att titta på Polens förhållande till judar, att acceptera att vi är byggda av judiskt blod och polsk kultur, tillsammans, sa hon enligt Financial Times förra året.

Regeringen har sett till att Tokarczuk inte finns med på den lista över kulturarbetare som har rätt till statligt stöd för lansering utomlands.

För ett par år sedan blev hon mordhotad på sociala medier och tvingades ha livvakter, efter att hon fått Nike-priset, Polens motsvarighet till Augustpriset, för Jakobsböckerna.

– Jag nämnde tre saker: morden på judar, koloniseringspolitiken som Polen bedrev i de östliga områdena och livegenskapen, alltså en form av slaveri. Jag möttes då av så mycket hat och dödshot att jag inte vågade gå ut, sa hon till Dagens Nyheter i en intervju nyligen.

I år delas som bekant två litteraturpriser ut, 2019 års litteraturpris går till den österrikiske författaren Peter Handke.



PODD Krisen i Svenska Akademien

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Martin Agaard, tf kulturchef på Aftonbladet, om Svenska Akademien och Nobelpriset i litteratur.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen