Folkhälsomyndighetens hot mot bussträngseln: Kan skärpa reglerna

Publicerad 2020-07-16

Att bussar och tåg körs proppfulla trots rådande coronapandemi är verkligen inte okej.

Det säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, som nu hotar med hårdare regler om företagen inte skärper sig.

– Man ska inte behöva ha andra människor nära inpå sig, säger han.

I veckan har Aftonbladet och andra medier rapporterat om hur människor på väg ut på semester i landet tvingas trängas med varandra på bussar och tåg. Detta trots att Folkhälsomyndigheten gått ut med att företagen har ett ansvar för att se till att det inte uppstår trängsel.

Under torsdagens pressträff riktade myndighetens generaldirektör Johan Carlson skarp kritik mot de företag som inte ser till att resenärer kan hålla coronasäkert avstånd till varandra.

– Jag tycker att det är bekymmersamt. Man ska inte behöva ha människor nära inpå sig, säger han till Aftonbladets reporter.

”Man ska inte sitta axel. mot axel med människro man inte reser tillsammans medd”, säger Johan Carlson.

Hotar med hårdare regler

Aftonbladet har tidigare skrivit om Flixbus där resenärer larmat om trånga bussar. Företaget håller inte platser tomma och menar att de inte har fått riktlinjer om att göra det.

Enligt Johan Carlson är riktlinjerna om att undvika trängsel tydliga, men säger att myndigheten kanske måste gå ut och förtydliga dem ytterligare. Han höjde också ett varningens finger till de företag som han menar missköter sig.

– Är det så att vi inte kommer framåt i den frågan så är jag inte främmande för att reglera det här på ett tydligare sätt. Det ska inte vara så att man sitter axel mot axel med människor man inte reser tillsammans med, säger han.

Arkivbild.

Under pressträffen uttryckte Johan Carlson också en oro för larmen om packade stränder och folktäta köpcentrum och affärer som kommer från olika delar av landet.

– Det krävs att affärsägare tar ett stort ansvar och att man hanterar insläpp på ett ansvarsfullt sätt. Vi bollar det till branschen och Länsstyrelserna som har ett viktigt jobb att återkoppla till regeringen och kommuner.

Antalet nya smittade minskar

Men trots orosmolnen om hur företag hanterar semesterträngseln var Folkhälsomyndighetens generaldirektör hoppfull kring pandemiläget i Sverige under torsdagens pressträff. Den positiva trenden med allt färre som vårdas på sjukhus för covid-19 och läggs in på intensivvårdsavdelning håller i sig.

– Det ser gynnsamt ut. När det gäller antalet insjuknade så har vi sjunkande tal. Både de allvarligare fallen och de andra som diagnosticeras inom vården, säger Johan Carlson.

Ökningen av antalet nya bekräftade fall som förklarats med en utökad testning ser man inte längre, enligt honom.

– Det har varit en testningsskuld. Nu är den avbetad och vi ser sjunkande tal i hela landet. På intensivvårdsavdelningarna är det nu bara enstaka nya patienter som läggs in. Vissa dagar har vi inga nya fall.