Omtvistat tempelbygge provocerar muslimer

Mia Holmberg Karlsson/TT

Publicerad 2020-08-05

I guldfärgade kläder invigde Indiens premiärminister det nya hindutempel som av delar av befolkningen ses som en ren provokation.

Templet byggs på platsen där hinduer förstörde en moské 1992 – och invigs på årsdagen av upphävandet av Kashmirs självstyre.

Med pompa och ståt invigde Narendra Modi på onsdagen starten av det omfattande tempelbygget i indiska Ayodhya. Iklädd en guldfärgad, traditionell indisk kurta och omgiven av lovsjungande präster sade sig premiärministern vara tacksam över att få se "historia skrivas".

– Miljoner indier kan knappt tro att den här dagen kommit, sade Modi i sitt invigningstal enligt al-Jazeera.

Religiösa upplopp

Platsen för tempelbygget i delstaten Uttar Pradesh ses av hinduer som guden Rams födelseplats, men på 1500-talet uppfördes den muslimska Babrimoskén just där. Moskén förstördes 1992 när närmare en miljon hinduiska aktivister rev den i stort sett med sina bara händer, vilket blev startskottet för religiöst präglade upplopp som kostade 2 000 människor livet – de flesta av dem muslimer.

Vissa muslimer fruktar att nybygget kan fungera som drivkraft för hindunationalister att rikta in sig på två andra stora moskéer i Uttar Pradesh, skriver al-Jazeera.

Dessutom skedde invigningen symboliskt på årsdagen av Indiens delvisa upphävande av självstyret i den indiskhållna delen av Kashmir, Indiens enda region med muslimsk majoritet. Under årsdagen höll indiska myndigheter Kashmir i ett järngrepp med militär närvaro och begränsningar i folkets rörlighet, skriver nyhetsbyrån Reuters.

"Förtryckare"

Både Indien och Pakistan gör anspråk på Kashmir, vilket lett till årtionden av spänningar och våldsamma konflikter länderna emellan.

– Än en gång står Indien exponerat för omvärlden som en förtryckare och angripare, sade Pakistans premiärminister Imran Khan i ett uttalande på onsdagen, enligt AFP.

På tisdagen uppgav pakistansk militär att indiska trupper skjutit över gränsen och dödat en ung kvinna. Anklagelserna har inte bemötts av Indien.